Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite koliko jedete

Osim čokolade, ovo je hrana koja najlakše izaziva ovisnost, a nije dobra za zdravlje

čokolada
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
26.10.2015.
u 07:00

Na vrhu popisa namirnice koja izaziva najveću ovisnost našla se, očekivano, čokolada, a odmah iza nje bio je sladoled

Čokolada i pizza namirnice su o kojima najlakše možemo postati ovisni. Pokazalo je to novo istraživanje o ovisnosti o hrani, a koja je povezana s lošim prehrambenim navikama koje izazivaju ovisnost. Istraživanje je provedeno na Sveučilištima Michigan i Columbia, a istraživači su analizirali 35 različitih vrsta hrane te su o prehrambenim navikama ispitivali 120 učenika i 400 odraslih osoba.

Na vrhu popisa namirnice koja izaziva najveću ovisnost našla se, očekivano, čokolada, a odmah iza nje bio je sladoled. Slijede ih prženi krumpirići, pizza i keksi. Na popisu 20 namirnica koje najlakše izazivaju ovisnost našle su se i slanina, pereci, pržena piletina, sokovi i torte.

Takva prerađena hrana ima puno veću razinu glikemijskih vrijednosti i masti u odnosu na neobrađenu hranu, a usko je povezana s poremećajima u prehrani i izazivanjem ovisnosti o hrani.

>> Zašto su čips i čokolada okidači za ovisnost?

Komentara 2

IT
i-tomic
08:14 27.10.2015.

Večernji list nije dobar za hrvatski narod pa opet ga Hrvatska država nudi svome narodu. Šta je danas zdravo!!

IT
i-tomic
08:14 27.10.2015.

Večernji list nije dobar za hrvatski narod pa opet ga Hrvatska država nudi svome narodu. Šta je danas zdravo!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije