Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mršavite zdravo

Ovo je deset najboljih dijeta uz koje ćete 2014. napokon skinuti te kile

mršavljenje, vitka linija, dijeta (1)
Foto: Thinkstock
08.01.2014.
u 17:30

Stručnjaci su dijete procjenjivali prema tome koliko ih je jednostavno provoditi, jesu li sigurne za zdravlje i hoćemo li uz njih izgubiti kilograme

Koja je najboja dijeta na svijetu pitanje je kojim su se pozabavili stručnjaci U.S. Newsa.

Kako bi odgovorili na njega pomno su proučili 32 dijete, a glavni su im kriteriji bili da je dijetu jednostavno slijediti, da je nutritivna odnosno da će osobu opskrbiti nužnim nutrijentima i neće narušiti zdravlje te da će učiniti ono što joj je svrha, odnosno pomoći vam da izgubite neželjene kilograme.

Na čelu ljestvice dijeta je DASH koju je osmilila nutricionistica Marla Heller, a otkako se prije godinu, dvije pojavila uvijek je na vrhu ljestvice "najzdravijih dijeta".

1. DASH

Dietary Approsaches to Stop Hypertension dijeta je koju podupiru američke liječničke organizacije, a namijenjena je prije svega snižavanju visokog krvnog tlaka i promjeni prehrambenih navika. Pomaže i u sprečavanju razvoja dijabetesa.

Dijeta se provodi u dvije faze pri čemu prva traje dva tjedna, a temelji se na mediteranskoj prehrani s mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica i mliječnih proizvodima s niskim udjelom masnoće.

2. TLC dijeta

Therapeutic Lifestyle Change ili skraćeno TLC dijeta smišljena je za osobe koje imaju visok kolesterol i kod kojih postoji rizik od srčanih bolesti. Ovom dijetom u šest tjedana trebali bi snizniti loš kolesterol za osam do deset posto, a temelji se na namirnicama niske kalorijske vrijednosti, bogate vlaknima. Ako se odlučite za ovu dijetu na stolu bi vam trebalo biti što više voća, povrća, cjelovitih žitarica, nemasnih mliječnih proizvoda te ribe.

3. Dijeta klinike Mayo

Ova dijeta u dno prehrambene piramide stavlja voće, povrće i cjelovite žitarice. Toga trebate jesti više i češće, a kod dijete ključan je dobar doručak i najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti svaki dan.

4. Mediteranska dijeta

Riba, voće, povrće, maslinovo ulje... Ovu je dijetu u našim krajevima prilično lako slijediti, a pospješit će zdravlje mozga i srca, učinkovito prevenirati razvijanje raka i staviti dijabetes pod kontrolu.

5. Dijeta Weight Watchersa

Osnovno je pravilo – jedi manje, ali jedi ono što voliš. Nema ograničavanja u izboru hrane, već su ograničenja "bodovi". Boduje se svaka namirnica, a za skidanje kilograma potrebno je ostati unutar određenog broja bodova. Npr. voće i povrće nosi nula bodova, što znači da ih možete jesti koliko vas volja. Najveći broj bodova nosi gotova hrana i njezinu konzumaciju trebalo bi ograničiti.

6. Fleksistarijanska dijeta

Zvuče li vam voće, povrće i cjelovite žitarice već poznato? I ova se dijeta bazira na zdravim odabirima, a stručnjaci je izdvajaju kao odličan plan za cijelu obitelj. Fleksetarijanac je zapravo izvedenica engleske riječi za vlakna i riječi vegetarijanac.

7. Volumetrics dijeta

Riječ je o neobičnoj dijeti u kojoj je naglasak na vodi. Dijeta je niskoenergetska, a osnovno joj je načelo da ćemo spriječiti glad (pa tako i manje pojesti) ako unosimo namirnice niske energetske gustoće. Na meniju je stoga voda i svaka namirnica bogata vlaknima.

8. Dijeta Jenny Craig

Proces mršavljenja može se svesti na smanjenje unosa kalorija, količinu masti koju unosimo te porcije. Nutricionistica Jenny Craig probila se sa svojim pomno osmišljenim jelovnicima koji će djelovati na sva tri bojna polja da bi vas dijeta dovela do željenih rezultata. Neke recepte možete pogledati ovdje.

9. Dijeta prema programu "Biggest Loser"

Od kilograma će vas spasiti niskokalorična hrana, kažu tvorci ove dijete. Preporučuje se i što više kretati.

8. Ornish dijeta

Ova dijeta na prvo mjesto stavlja kvalitetu namirnica, a ne njihovu količinu ili kalorijsku vrijednost, a hrana se dijeli na onu koju bismo stalno trebali jesti, onu koja je dopuštena tu i tamo te na hranu koja nije dopuštena, odnosno trebalo bi je izbjegavati.

Na listi proizvoda koju su zabranjeni nalazi se meso, ulje, šećer, orašasti plodovi.. Stalno bi trebalo jesti voće, povrće i žitarice.

>>Uz pomoć alata 'Pronađite svoju dijetu' možete samo u par koraka doći do dijete po svojoj mjeri. Na raspolaganju vam je nekoliko karakteristika u kojima ćete označiti koju hranu preferirate i što želite da vam se često pojavljuje na tanjuru. Ovaj alat je individualan za svaku osobu, ali je brzi i jednostavan. Pronađite svoju idealnu dijetu ovdje.

>>Čvrsto ste odlučili vježbati i riješiti se kilograma? Evo što morate znati

>>Hranio se samo u McDonaldsu 90 dana i smršavio gotovo 17 kilograma

Uz stručnu podršku i personaliziran pristup donesite zdravu odluku i lako izgubite suvišne kilograme unutar online kluba Mršavimo zajedno!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije