Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brinuti o sebi

Ovo bismo svi trebali raditi 10 minuta na dan za zdravlje, a gotovo nitko to ne radi

Odmor
Foto: Thinkstock
1/4
22.03.2017.
u 12:44

Prekomjeran rad, previše poslovnih i privatnih obveza gotovo da i ne ostavljaju prostora za vrijeme koje bi svatko trebao imati samo za sebe. I ono malo slobodnog vremena većina provodi uz ležanje na kauču pred TV ekranima ili se opušta na neki neprimjereni način.

Užurbani način života, pretežno sjedilački, uzrok je mnogih zdravstvenih problema.

Prekomjeran rad, previše poslovnih i privatnih obveza gotovo da i ne ostavljaju prostora za vrijeme koje bi svatko trebao imati samo za sebe. I ono malo slobodnog vremena većina provodi uz ležanje na kauču pred TV ekranima ili se "opušta" na neki neprimjereni način.

Instruktor metode energetskog coachinga i relaksacije Miro Vragović, na predstavljanju novih Niveinih gelova za tuširanje s eteričnim uljima za opuštanje i revitalizaciju, pokazao je kako bi se svatko od nas trebao opuštati barem 10 minuta.

Foto: Linda Draškić

– Mnogi ne znaju prirodno zaspati, opušteni, već zaspemo od iscrpljenosti na kraju dana. Naše tijelo zna što treba raditi, ali moramo naučiti kako se opustiti i posvetiti se sebi. Ako se opuštate svaki dan, vaš organizam će naučiti kako izbaciti sve ono što se nakupljalo kroz dan, a utječe i na naše organe, jetra, slezenu, bubrege – rekao je Vragović.

Mnogi će naći opravdanje da jedino za sebe nemaju vremena i opuštanja su rezervirana za vikend koji provode s obitelji i prijateljima. No, svatko od nas može uzeti barem 10 minuta za sebe svaki dan i opustiti se uz tehnike opuštanja. Vragović je istaknuo kako nije slučajnost da se ljudi na Istoku tuširaju sjedeći, za razliku od zapadnjaka koji za vrijeme tuširanja – stoje. Topla voda i opuštanje organizma tijekom tuširanja širi krvne žile i na taj se način u nogama stvara određeni pritisak. Kako bi se tijelo potpuno opustilo, preporuka je sjediti za vrijeme tuširanja i staviti noge malo ispred sebe kako bi se taj pritisak smanjio. Ističe kako su i eterična ulja jako bitna. Upravo zbog toga Nivea je proizvela gelove za tuširanje s uljima koji pomažu u opuštanju i njeguju kožu štiteći je od isušivanja. U istočnim zemljama najčešće se koriste sandalovina, pačuli, a na zapadu tamjan, lavanda...Ta ulja itekako djeluju smirujuće na organizam te se ne trebamo bojati koristiti ih u količinama koje nam ne smetaju.

– Sjednite na stolac. Ako ste muškarac, naslonite lijevi dlan na desni ispred sebe, a ako ste žena, obratno. Ruke stavite na noge pred sobom, a noge ispružite lagano ispred sebe i nemojte ih držati prekrižene. Zatvorite oči i uz miris opuštajućih ulja opustite cijelo tijelo, od glave, preko vrata, kralježnice, trbuha, kukova do nogu i stopala. Kada ovaj postupak uvedete u dnevnu rutinu, naučit ćete se opuštati i izbaciti sve što se nakuplja tijekom dana.

Bitno je u svom domu stvoriti wellness trenutke opuštanja, a to se uz pravilan način tuširanja i opuštanja lako može provesti u djelo. Svetlana Vukić, terapeutkinja, pokazala je na koji se način mogu zvučnom kupkom gonga i zvuka revitalizirati stanice u organizmu.

Komentara 5

Avatar jumanji
jumanji
15:19 22.03.2017.

koja glupost

Avatar R2D2
R2D2
15:58 22.03.2017.

Promo članak bez oznake "promo". Zašto mi administaror briše ovakav upis i banira me, a nije prekršeno niti jedno pravilo?

Avatar fijolica
fijolica
12:54 23.03.2017.

Znam se ja itekako opustiti i bez istočnjačkih pametovanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije