Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trudnice i pušenje

Ove 4D snimke otkrivaju kako pušenje utječe na bebe

ultrazvuk
Foto: screenshot/youtube
1/3
24.03.2015.
u 11:46

Otkriveno je da pušenje usporava razvoj živčanog sustava kod nerođenog djeteta te je njihova kontrola pokreta smanjena

Pušenje u trudnoći utječe i na zdravlje djeteta.

Znanstvenici sa Sveučilišta Durham proučavali su razlike između 20 majki koje ne puše i onih koje puše, a razvoj bebe su pratili 4D ultrazvukom u 24., 28., 32. i 36. tjednu trudnoće.

Otkriveno je da se bebe pušača češće dodiruju po licu i ustima u odnosu na bebe nepušača jer s vremenom dobivaju veću kontrolu nad pokretima, odnosno brže se razvijaju.

Otkriveno je da pušenje usporava razvoj živčanog sustava kod nerođenog djeteta te je njihova kontrola pokreta smanjena, piše Daily Mail.

- Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdile i veza stresa i pušenja. Ipak, nadamo se da bi već ovo istraživanje i snimke koje imamo mogle potaknuti trudnice da se odreknu cigarete - rekla je voditeljica istraživanja dr. Nadja Reissland.

Tehnologija nam omogućuje da vidimo stvari koje su prethodno bile skrivene, pa tako i utjecaj cigarete na nerođene bebe- dodao je jedan od voditelja istraživanja profesor Brian Francis.

Ranija istraživanja pokazala su da se pušenje tijekom trudnoće povezuje s preuranjenim rođenjem, problemima dišnog sustava pa čak i sa smrti.

Foto: screenshot/youtube/ilustracija

Screenshot/Youtube

>>Trudnice u Hrvatskoj najviše koriste analgetike i lijekove za bolno grlo

>>Odgađate majčinstvo? Zbog ovoga biste se mogli i predomisliti

Komentara 1

DU
Deleted user
12:24 24.03.2015.

Ja na ovoj slici vidim samo aliena koji slini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije