Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripazite!

Ova navika može uzrokovati brže starenje ruku, a činite je svakodnevno

Shuttershock
05.05.2023.
u 10:30

Ruke peremo više puta na dan—vjerojatno je to dio naše rutine koji najviše radimo. Pa ipak, tako se malo pozornosti pridaje toj kategoriji proizvoda. Gotovo nitko ne razmišlja o sapunima za ruke, a trebali bi svi početi.

Bilo koje sredstvo za pranje koje koristite može poremetiti kožnu barijeru i dovesti do upale. Mnogi proizvodi za pranje tijela, šamponi i sapuni za ruke notorno skidaju kožu. Zato je važno procijeniti svoj arsenal za čišćenje od vrha do dna kako biste bili sigurni da ste nježni prema svojoj koži, bez obzira na to gdje se ta koža nalazi. A, ovaj savjet najviše vrijedi za proizvode za pranje ruku. Ruke peremo više puta na dan—vjerojatno je to dio naše rutine koji najviše radimo. Pa ipak, tako se malo pozornosti pridaje toj kategoriji proizvoda. Malotko razmišlja o sapunima za ruke, a trebali bi svi početi, prenosi mindbodygreen.

Loše formulirano, isušujuće sredstvo za pranje ruku može učiniti mnogo štete. Vaša kožna barijera je složena i višenamjenska. Sastoji se od kiselog omotača, barijere za vlagu, mikrobioma kože, pa čak ima i vlastiti imunološki sustav. Svi oni rade zajedno kako bi zadržali dobre stvari unutra, a loše van. Kada ispravno radi, može neutralizirati oštećenje radikala, smanjiti upalu u tijelu i zadržati vlagu. Koža je otporna, ali na nju, nažalost, mogu utjecati mnogi vanjski stresori, kao što su iritantni proizvodi za njegu kože. Jedna od najgorih stvari koje možete učiniti je koristiti jaka sredstva za pranje, poput sulfata. Ona otapaju prirodne lipide vaše kože, potencijalno mijenjaju mikrobiom i snižavaju pH vrijednost kože. Ove promjene mogu dovesti do suhoće, ljuštenja, bora, tamnih mrlja, uništene kože i drugih znakova starenja.

Što tražiti kod sredstva za pranje ruku? Postoji nekoliko ključnih elemenata na koje morate obratiti pozornost kada kupujete sredstvo za pranje ruku, a svaki element vodi do jednog jednostavnog cilja: zaštititi i njegovati barijeru kože.

Nježni surfaktanti: Općenito se ljudima preporučuje izbjegavanje korištenja sulfata - oni nisu otrovni, ali su nevjerojatno oštri za kožu. Radije se odlučite za nježne površinski aktivne tvari biljnog podrijetla koje ne skidaju kožu. Napravite korak dalje i potražite one koji su napravljeni od lako obnovljivih izvora i biorazgradivi.

Hidratizirajući sastojci: Sredstva za pranje uvijek trebaju biti obogaćena hidratizirajućim sastojcima koji pomažu vratiti vlažnost tijekom pranje. Oni mogu ublažiti učinke sredstava za čišćenje, kao i njegovati kožu tijekom korištenja:

  • Glicerin
  • Aloe vera
  • Biljna ulja kao što su ulje sjemenki moringe, ulje jojobe, kokosovo ulje, ulje avokada i maslinovo ulje
  • Ekstrakti zobi
  • Med
  • Skvalan

Antioksidansi: Oni, u borbi protiv slobodnih radikala, pomažu održati kožu zdravom, izbjeći oksidativni stres i zaštititi vas od vanjskih agresora. Antioksidansi su vrijedni dodaci gotovo svakom proizvodu ili formuli, uključujući sredstva za pranje ruku:

  • Koenzim Q10
  • Vitamin E
  • Ekstrakti voća i biljaka

Sastojci koji podržavaju mikrobiome: Mikrobiom kože ključan je dio funkcije naše kože – stoga bi upotreba sastojaka koji ga njeguju trebala biti dio svake rutine njege kože:

  • Prebiotici: Prebiotici su u biti hranjive tvari kojima se organizmi na vašoj koži hrane, što u konačnici podržava uspješan ekosustav. Postoji mnogo toga za izabrati, ali preporučuju se opcije dobivene od minerala, šećera biljnog podrijetla i ekstrakata zobi.
  • Postbiotici: Ovo su korisni nusprodukti organizama koji žive na koži—i, nažalost, zbog modernog načina života izgubili smo mnoge od tih postbiotika. Nedavni napredak u biotehnološkoj njezi kože znači da možemo identificirati specifične nusproizvode, replicirati ih, a zatim ih unijeti u topikalnu njegu kože za ponovno postavljanje na kožu. Za postbiotike tražite fermente, poput fermenta laktobacila.

Ovo je najčešća pogreška koju mnogi rade nakon tuširanja, prema mišljenju dermatologa:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije