Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
liječenje neplodnosti

Otkriveno o čemu ovisi 'uspjeh' spermija

Spermij i jajna stanica
Foto: Shutterstock
21.03.2017.
u 10:28

Muškarac ejakulira više od 50 milijuna spermija koji krenu na put prema jajnoj stanici. No koji će je oploditi od prosječnih 10 koliko ih stigne do cilja? Samo je jedan pobjednik.

 Koliko su veliki, koliko brzo plivaju, smanjuje li se njihov broj, neka su od najčešćih pitanja kada je riječ o spermijima. 

Istraživači iz UK-a i Japana istraživali su kako spermiji "plivaju" na putu do svog cilja, jajne stanice.

Zašto neki spermiji dođu do cilja, a zašto drugi ne? Otkriveno je da je stvar u ritmu, odnosno pokreti glave i repa spermatozoida stvaraju uzorke slične poljima oko magneta koji ih "guraju" prema jajnoj stanici. 

Ovo istraživanje moglo bi biti od velike koristi u liječenju muške neplodnosti, piše BBC. 

Muškarac ejakulira više od 50 milijuna spermija koji krenu na put prema jajnoj stanici. No, koji će je oploditi od prosječnih 10 koliko ih stigne do cilja? Samo je jedan pobjednik. 

"Svaki put kada mi netko kaže da će postati roditelj, pomislim kako je to jedno od najvećih čuda na svijetu, ali nitko toga nije svjestan", kaže dr. Hermes Gadelha sa Sveučilišta York. 

On i njegov tim mjerili su otkucaje repova pojedinačnih spermija u nastojanjima da pokušaju razumjeti protok tekućine oko spermija.

– Pokazalo se da jednostavna matematička formula može objasniti ritmičke pokrete koje stvara spermij u kretanju prema ženskoj jajnoj stanici – kaže dr Gadelha.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Physical Review Letters, a profesor Allan Pacey, stručnjak za spermu sa Sveučilišta u Sheffieldu, kaže da je potrebno mnogo više od same tehnika plivanja da bi spermiji bili uspješni u svom zadatku oplodnje. 

Kada tijekom seksualnog odnosa dođe do ejakulacije, od 50 do 150 milijuna spermatozoida odmah krene na put prema jajnoj stanici. No, taj put nije nimalo lagan za spermatozoid čija je dužina 0.065 mm. Većina ih umire u vagini zbog nepovoljnih uvjeta, neki naiđu na prepreke, neki umru prije nego što dođu do cilja...

"Što više znamo o spermijima, to bolje. Te bi nam informacije mogle pomoći u liječenju neplodnosti, ali to je tek jedan od faktora. "Zdrava sperma" treba sadržavati određeni broj zdravih spermatozoida, a da bi došlo do oplodnje, trebaju se naći u pravo vrijeme na pravom mjestu". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije