Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNA GUŠTERAČA

Otkriven sistem koji poboljšava tretmane dijabetesa kod djece

dijabetes
Arhiva Večernjeg lista
06.02.2010.
u 13:35

Znastvenici su među ostalim naveli kako je isprobani sistem održavao nivo glukoze u normalnim okvirima 60 posto vremena, što je 20 posto više nego kada se koristi samo pumpa.

'Umjetna gušterača' bi mogla znatno poboljšati tretmane kod djece koja boluju od dijebetesa tipa 1, otkrili su znastvenici sa Cambridge. Dijabetičarima se inače uz pomoć inzulina sprečava potencijalni pad u komu, no ponekad pravu dozu treba pogađati.

Sada su britanski istraživači razvili sofisticirani sistem, kombinaciju monitora glukoze i inzulinske pumpe koji su već  na tržištu. Njime se prati nivo šećera kod mlađih pacijenata te izraćunava koliko inzulina trebaju te im se tijekom noći daje lijek.

Sistem je isproban na dvadesetak djece i tinejdžera s dijabetesom tipa 1,a rezultati su objavljeni u časopisu The Lancet.

Znastvenici su među ostalim naveli kako je isprobani sistem održavao nivo glukoze u normalnim okvirima 60 posto vremena, što je 20 posto više nego kada se koristi samo pumpa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije