Istraživanje

Otkrili su što kokain čini mozgu već u samo nekoliko sati

brain cells, ćelije, sive ćelije, mozak
Thinkstock
25.08.2013.
u 22:46

Dr. Gerome Breen, s Instituta za psihijatriju na Kraljevskom sveučilištu u Londonu, izjavio je da ovo istraživanje daje zadovoljavajuće rezultate za razumijevanje procesa kako nastaje ovisnost

Uzimanje kokaina može promijeniti strukturu mozga u roku od nekoliko sati u ono što bi mogli biti prvi koraci ovisnosti o drogama, otkrili su američki znanstvenici. Istraživanje je provedeno na životinjama, a miševi s najviše strukturalnih promjena na mozgu pokazivali su veće naklonosti za kokain, piše BBC.

U eksperimentima, miševima su "dopustili" da istraže dvije različite prostorije - svaku s različitim mirisima i teksture površine. Kada su miševi izabrali sebi omiljeniju prostoriju, znanstvenici su u drugu komoru ubrizgavali kokain. Otkriveno je da nakon utjecaja kokaina mozak miševa ima više izbočina koje služe memoriji mozga, odnosno, da su miševi pod utjecajem ove droge stvorili više "novih uspomena" nego kada su bili pod utjecajem vode.

Komentirajući istraživanje, dr. Gerome Breen, s Instituta za psihijatriju na Kraljevskom sveučilištu u Londonu, izjavio je za BBC da ovo istraživanje daje zadovoljavajuće rezultate za razumijevanje procesa kako nastaje ovisnost - mozak šalje informaciju o ovisnosti ostatku tijela.

Iako znakoviti, zasad nije poznato na koji će način ovi rezultati doprinijeti razvoju terapije. 

>>Hitler je imao bipolarni poremećaj: Uzimao je kokain, otrove...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije