Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Otkrijte skrivene dragulje - Put skrivenim rajem Hrvatske

Karlovac
Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije
1/7
29.01.2024.
u 08:00

Želite odmor koji će vam poslužiti kao bijeg od briga i gradske vreve? Želite istražiti prekrasnu prirodu i iskusiti razne aktivnosti na otvorenom? Znamo mjesto koje je stvoreno za vas! Smještena u srcu Hrvatske, nalazi se Karlovačka županija.

Počiva na četiri rijeke, zbog čega se može pohvaliti prekrasnim prirodnim krajolikom, uzbudljivim avanturama na otvorenom i vrhunskim vinima koja se ovdje proizvode stoljećima. Vjerujemo da već ispunjava većinu vaših kućica s liste, ali u nastavku članka ćemo vam otkriti sve tajne ovog područja i sigurno će ispuniti baš svaku kućicu!

Skriveni dragulji četiri rijeke

Karlovačka županija je raj za ljubitelje prirode, ona je skriveni dragulj koji čeka da bude otkriven. Kao što smo spomenuli, počiva na četiri rijeke - Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri. Svaka od ovih rijeka ima svoj jedinstveni karakter, a njihovo istraživanje nezaobilazna je aktivnost prilikom posjeta tom području. Jedna od najpoznatijih atrakcija su Rastoke, malo selo poznato po rijeci Slunjčici koja se kod Rastoka ulijeva u Koranu. Ovo pitoreskno selo jedinstveno je po svojim slapovima, kamenim i drvenim kućicama te mlinicama, pa izgleda kao prizor iz bajke. Šetajući Rastokama posjetitelji mogu osjetiti snagu vode ali i ljepotu i mir prirode koja ih okružuje. Šum slapova, zelenilo šume i tradicionalne kuće stvaraju doista idiličnu atmosferu. Dok ste već blizu rijeka, zašto se ne zabavite? Krenite u nezaboravne avanture koje možete doživjeti samo ako se provozate raftingom, kajakom i kanuom na brzacima Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre.

Drveni most na Korani, Karlovac
Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Putovanje kroz vrijeme

Grad Karlovac ima dugu i bitnu prošlost, a posjetitelji mogu istražiti utvrde, uključujući Zvijezdu, šestokraku utvrdu sagrađenu u 16. stoljeću koja je jedan od najbolje očuvanih primjera renesansne vojne arhitekture u Hrvatskoj. S utvrde se pruža prekrasan pogled na grad i okolni krajolik, a posjetitelji mogu saznati više o njezinoj povijesti u gradskom muzeju. Na brežuljku iznad grada, na visini od 185 metara, smjestio se Stari grad Dubovac, ova povijesna utvrda na brežuljku s prekrasnim pogledom na okolni krajolik, najočuvaniji je lokalni spomenik feudalne arhitekture. Nastao je davno prije samog Karlovca, a njegova posebnost leži u zanimljivoj povijesti koja govori o životu na tvrđavi i vladavini raznih plemićkih obitelji.

Stari grad Dubovac
Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Šumski putevi u kroz prošlost

Glavno odredište za one koji žele doživjeti netaknutu prirodu je Čorkova uvala. Ova drevna šuma jedna je od posljednjih preostalih prašuma u Europi i dom je raznolike flore i faune. Šetajući šumom, posjetitelji će se vjerojatno osjećati kao da su se vratili u prošlost, okruženi visokim drvećem, što ga čini jedinstvenim i čarobnim iskustvom koje se ne propušta. Krenite na biciklističko putovanje koje oduzima dah očaravajućom rutom Bajka, koja se proteže kroz zelene šume, vijugave rijeke i valovita brda. Ruta je prava poslastica za oči, s veličanstvenom dolinom rijeke Dobre i visokim planinskim divom - Klekom - koji kruni očaravajući krajolik Ogulina. Sam Ogulinski kraj je bajkovita zemlja, buja na krškom tlu, nakičena je zanimljivim vrtačama i mističnim špiljama. Za one koji cijeli svoj odmor žele provesti u prirodi, ovdje su se smjestili sjajni kampovi.

Planinari na Kleku
Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Putovanje ka središtu Zemlje

Ako ste u blizini Rakovice, svakako u svoj plan putovanja uvrstite Baraćeve špilje - podzemni svijet jedinstvene prirodne ljepote. Tu je i posjetiteljski centar s postavom koja kroz četiri teme - speleologiju, geologiju, arheologiju i paleontologiju predstavlja prirodnu i kulturnu baštinu područja. No špilje su prava zemlja čuda za ljubitelje prirode, sa svojim zapanjujućim stalaktitima, stalagmitima i podzemnim jezerom. Okolno područje jednako je impresivno s pješačkim stazama i prekrasnim vidicima. Bilo da ste strastveni biciklist, ovisnik o adrenalinu, jahač ili planinar, Karlovačka županija očarat će vas svojim bogatim prirodnim blagom.

Novigrad na Dobri
Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Okus tradicije

Tri su vinske regije u ovom kraju poznate po svojim posebnim vinima: Ozalj, Dugorje i Slunj. Svoje nepce možete iznenaditi „Wine and Walk” rutom te uživati u prekrasnim padinama Parka prirode Žumberak. Neka su vina ovdje poznata po autohtonim sortama koje su oživljene nakon što su gotovo nestale s ovih prostora. Vina proizvedena od ovih sorti danas se smatraju jedinstvenim proizvodima, odražavajući bogatu povijest i tradiciju regije. Odlučite li se na ovaj pothvat, u šest sati šetnje obići ćete osam vinarija tijekom kojih ćete moći uživati u delicijama ovoga kraja - čini se kao savršen način da otkrijete bogatstva ove županije.

Novigrad na Dobri
Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Otkrijte genija

Osim prirode, posjetitelji mogu istražiti i bogatu kulturnu i znanstvenu baštinu, uključujući „The Nikola Tesla Experience Center” koji je pravi raj za ljubitelje povijesti i znanosti. Centar je dugoočekivana atrakcija koja je tek otvarila svoja vrata. Ovaj centar posvećen je životu i djelu slavnog izumitelja i svakako ga morate posjetiti. Kao grad u kojem se Tesla školovao i mjesto gdje je počeo dublje otkrivati svoje talente, prožet je bogatom poviješću i zauzima jedinstveno mjesto u izumiteljevoj ostavštini... pa zato kažu da je Karlovac „grad u kojem Nikola je postao Tesla.” Također, posjetitelji mogu istražiti ovu fascinantnu povijest kroz interaktivne prikaze, doživljaje virtualne stvarnosti te zbirku Teslinih izuma i otkrića za koje vjerujemo da će probuditi znatiželju djece i odraslih.

Aquatika
Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Otkrijte misterije rijeka

S obzirom da se radi o gradu koji počiva na četiri rijeke, ovdje možete detaljnije istražiti vodeni svijet ovog kraja. To možete učiniti u slatkovodnom akvariju Aquatika koji prikazuje floru i faunu hrvatskih rijeka i jezera te geološku prošlost, kulturu i povijest četiriju slivova. Jeste li ikada vidjeli soma kako spava? Piju li ribe vodu? Na ova i mnoga druga pitanja bit će odgovoreno, a za one koji više vole istraživati prirodu, tu su brojne povijesne ceste i mostovi za otkrivanje, od kojih svaki ima svoju jedinstvenu priču. Od legende o dubovačkom podzemlju do tragične povijesti grada izgrađenog na kostima vojnika, bogata kulturna baština doista je jedinstvena.

Saznajte više o Karlovačkoj županiji ovdje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije