Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skriveni dragulj

Otkriće Risika: Kako Pera ki načinja kosti ‘popravlja’ ljude

'12.07.2013., Risika - Crkva Svetog Marka koja datira jos iz 15. stoljeca nalazi se na polotoku sv. Marak u blizine pjescane plaze. Photo: Borna Filic/PIXSELL'
Foto: 'Borna Filic/PIXSELL'
1/5
17.07.2013.
u 12:50

Petar Bajčić “popravio” je mnoga iščašenja, prijelome i ulegnuća. Ne odbija nikoga tko mu pokuca na vrata i zatraži pomoć.

Kada stanovnike otoka Krka pitate gdje živi “Pera ki načinja kosti”, gotovo svaki znat će dati detaljne upute kako doći do Petra Bajčića, koji je na otoku poznat kao alternativni liječnik za istegnuća ruku, prijelome nogu ili iščašenja ramena. U svojih šezdeset godina “popravljanja” više se i ne sjeća koliko je imao pacijenata, a svakoga upozori koliko će boljeti njegova kura.

– Obavezno dodam da slobodno vrište, jer ne radim s morfijem niti dajem injekcije protiv bolova. Bitno je da stanu mirno – priča Pera. Posljednje dvije godine ima i naučnicu iz Ivanić Grada, koja svake godine ljetuje u Malinskoj. Zanat je učio od oca, kojeg je dugo gledao dok se nije sam usudio primiti slomljenu ruku.

– Tko god da je došao, slao bih ga ocu, dok mi jednom nije viknuo: “Hoj simo načinit ruku!”. I tako sam, uz njegovo nadgledanje, pomalo počeo i sam raditi – priča Pera pravim otočkim naglaskom. Pera živi u srcu otoka, u selu Brusićima, koje je u posljednjih nekoliko godina počelo razvijati ruralni turizam. Nekoliko apartmana s pogledom na maslinike koriste uglavnom stranci. Brusići su, kažu mještani, nastali kad su sin i otac iz obližnjeg sela Risike, gdje se većina stanovništva preziva Brusić, otišli kako bi osnovali svoje selo. U mirnom mjestašcu koje se spominje još od 13. stoljeća borave turisti željni relaksacije. Osim plivačkog maratona od Vrbnika do mjesta potkraj srpnja, nema mnogo drugih sadržaja. Registrirani je spomenik kao seoska cjelina, etnozona i etnospomenik. Selo ima jedan dućan, koji je otvoren cijele godine, a stanovnici u njemu kupuju i dnevne potrepštine i darove za rođendan.

– Godišnje prodam i više lampiona nego kruha. Groblje u Risiki najposjećenije je na otoku zbog udovica koje idu zapaliti svijeću muževima – govori poslovođa Jasmina Justić. Pješčana plaža podno Risike jedna je od najljepših na Krku, hvale se mještani. Pored malenog je poluotoka, u uvali Sveti Marak, u kojoj još postoje rimske utvrde i grobovi.

– Poznata je i među roniocima koji istražuju podmorje u blizini obale – priča Josip Brusić, vijećnik u Vrbniku, općini kojoj pripada Risika. Podmorje turisti istražuju i u Njivicama, gdje je od ove godine novost malena crvena polupodmornica. Njena stakla napravljena su kao povećalo koje putnicima približava obalu, tako da imaju osjećaj da su tik uza stijene. Vlasnica Milojka Mršić prva je u Hrvatskoj koja je takvu vrstu turizma uvela još lani, kada je sagrađena podmornica vozila oko grada Krka. Načinjena je od plastike, u nju stane 12 ljudi, no nikad ne zaranja. Vožnja traje četrdesetak minuta, a stoji 80 kuna.

>>Otok cvijeća i pješčanih plaža 10 je minuta od Lošinja

>>'Forza, forza!', viče gospodar mosta. Na otok dupina i miomirisa!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije