Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sretni saša

Merlin - Oskar za magiju prvi put u rukama Hrvata

Saša Gerber
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
09.05.2014.
u 21:30

Iako mu je prvo zvanje vezano za zdravstvo i pomaganje ljudima jer je zaposlen na Odjelu pedijatrije Kliničkog bolničkog centra Osijek, svijet iluzije zavolio je kao srednjoškolac.

Čarolija, iluzija i magija ovaj će vikend obaviti Osijek jer u slavonsku metropolu stižu mađioničari iz cijeloga svijeta.

Njih pedesetak ponovno je okupio 25-godišnji Saša Gerber, kojem je magija životni moto. Štoviše, medicinski tehničar živi po devizi – vjeruje u čaroliju života. Iako mu je prvo zvanje vezano za zdravstvo i pomaganje ljudima jer je zaposlen na Odjelu pedijatrije Kliničkog bolničkog centra Osijek, svijet iluzije zavolio je kao srednjoškolac. Sada se već, kaže, usudi nazvati poluprofesionalcem u toj grani koja je, kaže, u razini s umjetnošću.

Spojio ljubav i posao

Ljubav i hobi nedavno je pretočio u stvarni život i postao ponosni vlasnik prve trgovine mađioničarskim trikovima u Hrvatskoj.

To je tek jedan od razloga zbog kojeg će se u njegovim rukama ovog vikenda naći kipić o kojem vjerojatno sanjaju svi mađioničari, a i mnogi od onih koji će pristići na dodjelu. Saša će tako biti prvi u Hrvatskoj, ali i široj regiji, kojem će predsjednik Međunarodnog društva mađioničara Tony Hassini uručiti prestižnu nagradu, popularno prozvanu, mađioničarski Oskar – Merlin

– Nagrada je to koja se može dobiti na tri načina, a s izborom se mora složiti odbor udruženja. Merlina su mi odlučili dodijeliti zbog zalaganja te promocije mađioničarstva kao umjetnosti u Hrvatskoj – objašnjava Saša, čije će se ime tako naći na popisu nagrađenih uz slavnog Davida Copperfielda.

Foto: AJM/Press Association/PIXSELL

Foto: AJM/Press Association/PIXSELL

Ovoga mladog osječkog iluzionista od samoga početka zanimale su karte. Stoga ih dok razgovara, nesvjesno vrti i neobično preslaguje po rukama.

Prilagodba osobnosti

Vještina je to za koju je svakodnevno potrebno izdvojiti najmanje 10 do 15 minuta u barem tri turnusa.

Potrebno je to mađioničarima kako bi, kao i vrhunski sportaši, ostali u dobroj kondiciji. Profesionalci znaju trenirati, kaže, čak i po 18 sati na dan.

Pravi mađioničar trik pokazuje samo jedanput pred istom publikom

Na izvedbi pojedinih trikova radi se i do desetak godina. A kad ih uvježbaju, iluzionisti po njima postaju poznati u svijetu. Dio dobro uvježbanih trikova Osječani će imati prilike vidjeti iz prve ruke. Pred njima će se izmjenjivati mađioničari iz SAD-a, Švedske, Španjolske, Rumunjske, Bugarske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije. U ravnicu će stići Dani Da Ortiz, Tom Stone, Lee Alex, Astor, Volare, Mago Sasha, a predstavit će se i hrvatski mađioničar Luka Vidović.

– Postoje trikovi koji se mogu izvesti već nakon pet minuta, ali nužno je da ih svaki mađioničar uvježba i prilagodi svojoj osobnosti. Mađioničari osmišljavaju kako ga mogu unaprijediti, otkriti neke nove tehnike, ali istodobno kreiraju i svoj javni nastup – opisuje Saša mađioničarski posao od kojega se, kako napominje, u Hrvatskoj za sada ne može živjeti. Smatra kako se svijest ljudi treba promijeniti, jer se na mađioničare još uvijek gleda kao na varalice, dok u inozemstvu, primjerice Americi, oni slove za umjetnike.

- Pravi mađioničar trik pokazuje samo jedanput pred istom publikom. Mađioničarstvo je zapravo spektar različitih grana, od psihologije do umjetnosti. Ne postoji ništa što se ne može – kaže on. Svaki trik koji prodaje u svojoj trgovini Saša zna pokazati, ali, reći će, ne savršeno. Najdraže su mu karte kojih je i najviše, a najskuplja je giljotina za ruke koja košta 750 kuna.

- Rekviziti kojima se služimo na sceni mogu koštati od jednoga pa do stotinu milijuna američkih dolara. Cijena ovisi o tome koliko je netko spreman izdvojiti, a najbolji primjer za to je Copperfield. U svijetu postoje ljudi, inženjeri koji stvaraju nove trikove, iluzije. Ozbiljan je to posao gdje im mađioničari dolaze sa svojim prijedlozima i nacrtima, a oni im smišljaju plan izvedbe – tumači osječki mađioničar.

Ono što je do sada napravio, Saša smatra svojevrsnom odskočnom daskom koja će mu pomoći pri pokretanju škole magije, dovođenju poznatih iluzionističkih imena u Hrvatsku, ali i kako bi stao uz bok najboljih natjecatelja na Olimpijadi mađioničara koja se svake prijestupne godine održava u svijetu.

Na taj bi način, objašnjava Saša, s njima odmjerio svoje close up trikove, odnosno one koji se rade u samoj blizini gledatelja s kartama, kovanicama i sitnim predmetima, što se naziva vještinom ruke.

>>Brain Games: Najbolji džepar na svijetu postao je slavni iluzionist

>>Iluzionist hvali Islu Fisher koja je plivala u akvariju s piranjama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije