Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVO ŠTO SE DOGAĐA

Prljavi i začepljeni odvod u sudoperu i u kupaonici vam čini više štete, nego što mislite

Umor (ilustracija)
Foto: Thinkstock
11.11.2017.
u 08:46

'Unutar tuševa i kuhinjskog odvoda okoliš je topao, vlažan i zasićen otpadom poput kose i kože, što je gostoljubivo za život mikroba'

Nova istraživanja sa Sveučilišta East Anglia pokazuju da sva kosa pomiješana s vodom i sapunom što se spušta nakon svakog tuširanja ne uzrokuju samo začepljenje, nego može rezultirati i rastom opasnih biofilmova u svim vodovodima.

Ti biofilmovi (tanki slojevi mikroorganizam) mogu stvoriti ugodan dom bakterijama koje se s vremenom mogu razviti u one opasne. One se zatim razmnožavaju i putem cijevi dospijevaju u svaku poru vaše kuće - čineći vas bolesnim.

- Unutar tuševa i kuhinjskog odvoda okoliš je topao, vlažan i zasićen otpadom poput kose i kože, što je gostoljubivo za život mikroba - napominje studija.

Bakterije u kuhinjskim sudoperima i odvodi u kadi ili tušu mogu doći u dodir s vama kroz prskanje, piše Metro

U kuhinji, to utječe na hranu koju jedete. Ako je pripremate u istom prostoru u kojem se nalazi i prljav otpad, putem prskanja i zraka bakterije dolaze na jela koja konzumirate.

U kupaonici, bakterije se mogu udisati ili se naseliti na vašu kožu.

>> VIDEO Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

- Odvodni kanali uznemiruju ležišta za mikrobe, od kojih su mnogi patogeni i sveprisutna prijetnja članovima kućanstva, a osobito ako je netko od njih bolestan - objašnjava istraživanje.

No što napraviti? Prevencija je ključna. Dodajte jedne od onih sitnih sita (male metalne mrežice) koja će uhvatiti kosu ili bilo koju drugu stvar prije no što ona pronađe svoj put kroz cijevi. Nakon svake upotrebe, izvucite otpad koji se skupio i koji se neće zgusnuti i postati dom bakterijama.

Najveći 'začepljivači' su upravo kosa, krzno, sulfati (koji se nalaze u puno šampona, gelovima za tuširanje, sapunima...), paste za zube, i fizička nečistoća.

GALERIJA Sigurno će vam biti žao što ovo s vrećicama niste znali ranije:

Umor (ilustracija)
1/5
Ključne riječi

Komentara 1

KA
kapunjohan
09:21 11.11.2017.

Čistoća je samo pola zdravlja, zato ne pretjerujte a ,,otočne cijevi,, redovite servisirajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije