Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blistav osmijeh

Održana još jedna predstava o oralnoj higijeni

Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
16.11.2017.
u 13:18

Od trenutka kad im nikne prvi zubić djecu treba učiti koliko je važno prati zube da bi lakše stekla naviku redovitog održavanja oralne higijene.

Neodržavanje oralne higijene može prouzročiti bolesti usne šupljine i gubitak zuba, a statistika govori da je pojava karijesa zabilježena već oko druge godine djetetova života, i to u osam posto slučajeva. Kako bi djeci olakšao usvajanje zdravih navika, Večernji je list u suradnji sa zagrebačkim kazalištem Tvornica lutaka organizirao niz humorističnih predstava o oralnoj higijeni. Druga je predstava odigrana u OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu.

Što obuhvaća oralna higijena i što se dogodi ako se ona ne provodi, djeci su pokazali Popaj, Stomatologinja Zubić, Lovac Luka i vuk Vuk, likovi predstave "U strahu su crni zubi", čiji tekst i režiju potpisuju Petra Radin i Mario Kovač. Glumci Petra Radin, Filip Detelić, Matija Šakoronja i Josip Brakus nisu krili oduševljenje reakcijom učenika.

"Predstava je fantastična, u njoj je toliko interakcije između glumaca i djece. U edukativnu sferu uvodi ih na najjasniji i
najpoznatiji način – kroz igru, i to s puno emocija i komunikacijskih vještina. Mislim da smo im osvijestili potrebu odlazaka na preglede k zubaru i ono je najvažnije – oslobodili ih straha! I sama spadam u osobe koje se boje zubara i nose traumu iz djetinjstva", izjavila je nakon održane predstave ravnateljica Mara Mamuza, dipl. defektolog

Osim šaljivog pristupa glumaca, učenici su imali prilike pogledati na primjeru kako se pravilno peru zubi, a to im je pokazala dr. med. dent. Iva Pende Čupić, specijalizantica preventivne i dječje stomatologije Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja se slaže s ravnateljicom i smatra da je važno ovu "obvezu" prezentirati djeci na što jednostavniji način.

"U 1. razredu nastavna cjelina osobna higijena obuhvaća i higijenu zubi. Godinama je dolazio školski stomatolog koji je upućivao učenike (praktičnim radom) kako se pravilno peru zubi. Sada to rade učitelji. Nakon razgovora o važnosti oralne higijene slijedi praktični dio – učenici od doma donesu četkicu, čašicu i pastu te pravilnim pokretima peru zube", objasnila je učiteljica Ada Trbović.

Ravnateljica OŠ Josipa Zorića smatra da im se daje na važnosti kad ih se uključi u komunikaciju pa žele dati svoje mišljenje i svoj stav prema nečemu što im je i poznato.

"Djeca lakše uče ako im učenje prilagodite, i to igrom, smijehom i pokretom.Smatram da bi se ova prekrasna i kvalitetna predstava trebala prikazati svim učenicima u svim školama. Nadalje, potrebno je organizirati posjet zubara u sve škole i na djeci prihvatljiv način pokazati potrebu održavanja osobne higijene i posjeta zubaru. Treba ih potaknuti na stjecanje novih navika, a oni će sami osjetiti razliku između pranja i nepranja zubi. Također, smatram da je važno educirati roditelje, primjerice na roditeljskom sastanku jer znamo da sve kreće od kuće... Edukaciju roditelja i učenika ne bi trebali provoditi učitelji, nego stručnjaci.",  zaključila je ravnateljica Mamuza.

Na kraju predstave svaki je učenik dobio Signalovu četkicu da bi imao podsjetnik na ono što je naučio gledajući ovu predstavu.

Više o projektu "Blistav osmijeh" doznajte ovdje

1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije