Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razmažena generacija

Odrastao se danas postaje u 30-ima, a ne više sa 18 godina!

'posao'
''
30.07.2012.
u 16:07

Nisi odrastao dok nisi odgovoran za sebe, nemaš krov nad glavom, plaćene račune i napunjen želudac, rekli bi stariji. Nisu daleko od istine, samo što mladi danas postaju odgovorni poslije tridesete...

 

Sve se više mladih osjeća nedovoljno zrelima za preuzimanje odgovornosti u svom životu i hvatanje u koštac s problemima koje on donosi. Iako se sa 18 godina (u nekim zemljama 21) pred zakonom postaje punoljetan i osoba se smatra "doraslom" za donošenje vlastitih prosudbi, mnogi se mladi ne počinju osjećati odraslo sve do 30-ih godina života.

Australski znanstvenici otkrili su da je 30. rođendan kod mnogih ljudi prekretnica. Punoljetnost mladi vide kao nastavak dobrih provoda barem još neko vrijeme, doživljavaju je kao kraj djetinjstva, otkrila je studija dobrotvorne ustanovne Laurence iz Melbournea. Tek 38 posto mladih koji su postali punoljetni zaključilo je da su sazreli. Daljnjih 13 posto zaključilo je da nisu bili odrasli kad su navršili 21. godinu, dok se čak 49 posto nije moglo odlučiti. Istraživačica Janet Taylor kaže da su neki neki mladi oduševljeni što će postati neovisni i zreli, dok su drugi priznali da nisu spremni uzeti život u svoje ruke. Čak 72 posto mladih još uvijek živi kod kuće.

– Za neke je činjenica da su zarađivali novac i samostalno donosili odluke i prije 18. stvorilo osjećaj da su odrasli, a neki bi voljeli da ne moraju preuzeti odgovornost. No mnogi su, dok su studirali, radili pola radnog vremena, tako da se kod njih miješa osjećaj ovisnosti i neovisnosti – kaže Taylor za Melbourne Herald.

– Nova generacija "odraslih klinaca" provela je previše vremena studirajući, putujući i odabirući što će raditi u životu – objašnjava ovu pojavu psiholog Hugh Mackay.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije