Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brojke se broje

Evo zašto je važno koliko ste seksualnih partnera imali prije braka

Seks
Foto: Thinsktock
25.08.2014.
u 20:00

Iskustva koja smo imali u prošlosti utječu i na buduću kvalitetu bračnog života

Zagovornici teorije da (žena) tijekom života treba imati samo jednog seksualnog partnera i to onog s kojim je ozakonila vezu zadovoljno trljaju ruke nakon objave istraživanja  "Before 'I Do': What Do Premarital Experiences Have to Do with Marital Quality Among Today’s Young Adults" koje je provedeno na Sveučilištu Virginija.

Za sreću u braku prema tim je rezultatima bitno imati što manje različitih seksualnih partnera prije izgovaranja sudbonosnog "da". Po mogućnosti, to je jedan i to onaj s kojim uplovljavate u bračnu luku. Osjećaj zadovoljstva i sreće u braku, prema rezultatima, opada s brojem seksualnih partnera.

Čak 53 posto ispitanica koje su spavale samo s budućim suprugom izjavilo je, naime, da su jako zadovoljne u braku, a brojka pada na 42 postotna poena kod onih koje su imale više od dva partnera te do 22 posto kod onih žena koje su imale više od 10 seksualnih partnera prije nego što su postale "gospođe".

Seksanje  s različitim partnerima u korelaciji je s nezadovoljstvom u braku, a razlog je za to, tumače autori studije, poprilično banalan. One žene koje su promijenile više partnera nezadovoljne su jer znaju da postoji alternativa.

– Iskustva koja smo imali u prošlosti utječu i na buduću kvalitetu bračnog života. Mnogi mladi danas doslovno shvaćaju uzrečicu "Samo jednom se živi" pa ne misle na sutra, napominju autori studije Galena K. Rhoades i Scott M. Stanley.

Smatraju da to ne znači da će seks prije braka uništiti buduću vezu, ali ipak tvrde da bi seks s različitim partnerima predstavljao rizik ako očekujete visoko kvalitetan brak, prenosi Daily Mail. Studija se pozabavila i s brojem uzvanika na svadbi. Kažu da su dugoročno najsretniji oni parovi koji su na svadbenoj svečanosti imali više od 150 gostiju!

Vjerujemo da je to povezano s tim da se ljudi osjećaju obvezatnim kad se zaklinju na vječnu ljubav pred većim brojem gostiju, ali i time što imaju veću potporu, navode autori studije.

Istraživanje je pratilo 1294 nevjenčanih žena i muškaraca u SAD-u tijekom pet godina. Tijekom istraživanja vjenčalo se 418 osoba, a tek 23 posto njih vodilo je ljubav samo s osobom s kojom su uplovili u bračnu luku.

>>Ovim ćete otjerati svakog frajera!

>>Upuštate li se i vi u neobavezni seks nakon prekida veze?

Ključne riječi

Komentara 34

DO
Dolinski
09:24 26.08.2014.

Nitko ne voli da njegov supružnik/supruga spavao sa drugom osobom, podjelio sa drugom osobom intimu. Bez obzira jel se to dogodilo prije ili poslije sto su se supružnici uopće poznavali, nitko to ne voli. Može svijet i hollywoodska propaganda pričati šta hoće ali ljudski nagoni ljubomore i želja za ekskluzivom su duboko u nama i ne mogu se ideologijom "seksualne revolucije" izbrisati iz čovjeka. Ako želimo više uspješnih brakova u budućnosti, onda učimo našu djecu apstinenciji.

MI
mislav5
11:36 26.08.2014.

Ja sam u životu spavao samo sa svojom ženom, oženio se od 29. Preko 15 godina smo u braku i imamo prekrasan brak. Nije mi žao što nisam spavao s nekoliko žena prije braka. Sva se ta tehnologija svlada i usavrši, hahah. Postoji jako puno zabluda glede prvog puta, sve je to individualno. Žena zna da mi je prva i drago joj je zbog toga. I sve se to nadoknadi, hahah. Dakle, ne srljati!

Avatar cuckoo
cuckoo
22:08 25.08.2014.

E da mi je biti recenzent ove studije. Ne znaju što je nezavisna a što zavisna varijabla u ovom istraživanju. Prije bi bilo da osobe koje su zadovoljne životom imaju manje partnera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije