Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGAČIJE AVANTURE

Za sve ljubitelje avanture koji žele doživjeti nešto novo

Priceless.com
Foto: Eatistria
1/5
14.11.2022.
u 10:20

Dok činite nešto dobro za sebe i istražujete ljepote Lijepe Naše poput pravog turista, učinite i nešto dobro za društvo u cjelini

Zamislite ovo.

Dolazite na bajkovito imanje. Dočekuje vas soba nadahnuta tradicijom mjesta gdje ste odsjeli i poseban gurmanski užitak uz fast food inspiriran slavonskom i domaćom kuhinjom. Slijedi poslastica za avanturista u vama koji će uživati u jedinstvenoj šetnji i istraživanju Parka prirode Papuk, nakon kojeg slijedi degustacija slavonskog craft gina, okrunjenog titulom najboljeg na svijetu na prestižnom natjecanju u Londonu. Šećer na kraju nezaboravnog putovanja bit će dan ispunjen slatkim mirisima i okusima vrhunskog vina uz otkrivanje tajni iza uspješne vinarije.

Dobar plan za vaš sljedeći odmor, zar ne? A sada zamislite kako ga možete učiniti još boljim. Recept je jednostavan: dok činite nešto dobro za sebe, učinite i nešto dobro za društvo u cjelini. Oplemenite pješačku turu Papukom zabavnom i društveno-odgovornom misijom skupljanja otpada i stvorite vječne uspomene uz davanje izravnog poticaja razvoju turizma naših ruralnih područja koji možda nisu primarne turističke destinacije, ali su jednako čarobne. Uz to poduprite male poduzetnike iz tih područja, mlade ljude koji su se odlučili vratiti u svoj kraj kako bi radili ono što vole, dok istovremeno ulažu trud i resurse da ga svrstaju na turističku kartu zemlje i pokažu što sve mogu ponuditi.

Ne, ne morate se samoinicijativno odvažiti na taj vrijedan pothvat i pokušati sami organizirati ovakvo iskustvo jer upravo je ova eko i gastro avantura jedno od jedinstvenih fizičkih iskustava dostupnih na Mastercardovoj platformi Priceless.com koja za kraj ove godine korisnicima ekskluzivno donosi iskustva s komponentom održivosti.

Eko pustolovine

Čak dvije ovakve avanture u trajanju od dva i tri dana, na kojima imate priliku uživati i pomoći okolišu, dio su ponude agencije Thrillseeker Croatia, iza koje stoji mali tim za velike stvari – ljudi koji žive avanturu i prirodu na čelu s najvećim entuzijastom Josipom Lukačevićem zvanim Lux. Ovaj zaljubljenik u aktivni stil života strastveni je biciklist, alpinist, kajakaš i volonter HGSS-a koji se na Thrilseeker avanturu odvažio kada je dao otkaz u vojsci nakon 11 godina službe.

Foto: Josip Lukačević Lux, Thrillseeker Croatia

U sklopu Mastercardove platforme nude jedinstven doživljaj Zlatne Slavonije i Geoparka Papuk koji se tek bude s turizmom, ali imaju jako puno toga za pokazati. „Poslije korone i lockdowna, Hrvati su željni otkrivanja Hrvatske, što je jako dobro, a ranije nije baš bio slučaj. Zato nudimo (avan)TURU povezanu s domaćom hranom i pićima na kojoj istražujemo ljepote ovog kraja i skupljamo smeće kojem nikako nije mjesto u prirodi koja je naš dom.“, pojašnjava Josip Lukačević Lux.

Održivo kuhanje

A kako vam zvuči opuštanje u idiličnom istarskom mjestašcu uz degustaciju istarskih delicija s posebnom osobom i prilika da od vrhunskih stručnjaka naučite pripremiti izvanredne obroke od ostataka delikatesa?

Ovakvo je iskustvo na platformi Priceless.com ponudila udruga Stories, Croatian Unique Hotels - gurmanski provod za dvoje očekuje vas u hotelu San Rocco u Brtonigli gdje imate priliku odsjesti dvije noći te kroz autentično iskustvo doživjeti toplo gostoprimstvo Istrijana. Uživajte u kušanju tradicionalnih jela, istražite sve čari istarskog grada vina, delicija i umjetnosti te iskoristite mogućnost sudjelovanja u posebnom tečaju kuhanja s ostacima hrane od jela u kojima ste prethodni dan uživali, a sve uz nagrađivanu cheficu Florianu Ružić.

„Kao turistički djelatnik, smatram da je za razvoj održivog turizma i kvalitetne destinacije od ključne važnosti koncept održive gastronomije. Mastercard i Priceless.com omogućuju nam da s tom našom idejom privučemo veći broj gostiju, kao i da zaintrigiramo ljubitelje istraživačke gastronomije. Od samog početka, jedini cilj je bio ponuditi našim gostima neke jedinstvene i autentične trenutke i emocije koji će biti čvrsto vezane za Istru i sve ono najbolje šta Istra može ponuditi, a istovremeno osigurati održivo korištenje prirodnih resursa, bez štete za okoliš.“, ističe Teo Fernetich u čijem je obiteljskom vlasništvu hotel San Rocco.

Foto: Hotel San Rocco

Još jednu posebnu priliku za upoznavanje istarske kuhinje uz tečaj kuhanja bez bacanja ostataka namirnica na Priceless.com ponudili su entuzijasti okupljeni pod nazivom Eatistria koji na autentičan način dočaravaju kako uživati u životu poput Istrijana.

„Naše iskustvo nudi, u enogastronomskom smislu, najbolje što se može isprobati u Istri, jer uključuje posjet lokalnoj tržnici gdje nabavljamo svježe namirnice i pripremu više vrsta domaćih jela poput pašte s tartufima. Uz sve to, kušamo i vrhunska istarska vina i maslinovo ulje, kao i neke naše proizvode po kojima smo gotovo jedinstveni u Hrvatskoj i šire, poput aceta balsamica i verjusa, soka od nezrelog grožđa. Time omogućujemo gostima da kušaju proizvode kojima se Istra najviše ponosi i po kojima je najprepoznatljivija - a uz to gosti kući ponesu i znanje o pripremi istarskih jela.“, ispričao nam je Nikola Pezić iz Eatistria.

Foto: Eatistria

Njihovi programi uvijek su opušteni, gotovo nikad formalni, čime omogućavaju gostima da doista iskuse „život poput Istrijana“, a priključenje Mastercardovoj platformi bio je logičan korak budući da konceptu održivosti pridaju veliku pažnju u svakodnevnom životu i radu: „Netko bi se prvo pohvalio da dobiva struju iz solarnih panela, koje naša kućica u masliniku ima već preko 15 godina, ali mi smatramo da znati baratati s namirnicama više doprinosi održivosti nego ta tehnologija na krovu. Gotovo sve namirnice koje koristimo nabavljamo od lokalnih proizvođača. Uvijek uzimamo sezonske namirnice i classeve prilagođavamo dnevnoj ponudi. Također, gotovo ništa hrane ne bacamo - goste učimo i kako mogu maksimalno iskoristiti namirnice. Otpatke hrane uvijek kompostiramo ili njima hranimo životinje. Za održivost je potrebno poznavati sve načine korištenja neke namirnice i imati na umu kako je se može iskoristiti čak i kada bi se inače bacila.“, pojašnjava Nikola Pezić.

Požurite po svoje mjesto na ekskluzivnoj radionici – ponesite stari komad namještaja i dajte mu novu priliku uz pomoć stručnjaka i u dobrom društvu.

Foto: Makeover addict

Ako ste pak ljubitelj učenja uživo i u društvu, ne propustite se priključiti i prvoj u nizu radionica u sklopu kojih ćete imati priliku od stručnjaka naučiti nove vještine. Naime, kako je već dulje vrijeme partnerica platforme Priceless.com, Mirjana Mikulec za sve je korisnike ovog huba pripremila doista nešto posebno. Zajedno s Ivančicom Kršek koja stoji iza studija Makeover addict, osmislila je radionicu restauracije starih komada namještaja na koju možete doći u društvu drage osobe i s omiljenim predmetom kojemu već dulje vrijeme želite dati novu priliku, ali ne znate kako. Kotizacije za dvije osobe uključuju i posebne poklon pakete, radionice je moguće bookirati u studenom i prosincu, a broj mjesta je ograničen. Ukoliko se bliže rođendani najmilijih koji su kreativni i željni stjecanja novih znanja i niste sigurni što im u tom povodu pokloniti, predlažemo da se odlučite upravo za iskustvo u kojemu ćete uživati zajedno i pamtiti ga čitav život – jer će vas na to podsjećati unikatni komad namještaja kojemu ste udahnuli novi život.

Kako doznajemo od poznate dizajnerice interijera, i sama vjeruje da je održivi put ujedno i jedini put, kao i da smo sada na početku nove ere u kojoj neće biti mjesta za one koji ne razmišljaju i ne djeluju u zelenijem smjeru.

„Već dugi niz godina, zapravo otkad je emisije InDizajn, naša je stalna rubrika Uradi sam gdje smo do sada već pokazali stotine načina kako sami možemo nešto preurediti, popraviti, iskoristiti ili naprosto prenamijeniti pa sam u Priceless.com vidjela idealnog partnera za to da zajednički ponudimo nešto više od pukog pričanja o tome, da ponudimo upravo to – iskustvo. Htjela sam da korisnici nešto dožive i da nauče kako sami mogu postupati u održivijem, zelenijem smjeru. Oduvijek vjerujem u dijeljenje znanja i ideja, tako da mislim da je ovo pravi način da se ide zelenijim putem.“, ističe Mirjana Mikulec.

Život u skladu s okolišem i očuvanje resursa za buduće generacije osigurava socijalnu pravednost i visok životni standard za sve članove održivog društva, a posebno je dobar osjećaj kada same sebe osvijestite da malim koracima radite velike promjene. Upravo je to bila glavna nit vodilja brenda Mastercard kada je na platformi Priceless.com ponudio iskustva s komponentom održivosti. Korisnicima Mastercard kartica tako se pruža jedinstvena prilika da dožive jedinstvena digitalna i fizička iskustva te pritom nauče kako reciklirati, smanjiti otpad, baciti manje hrane i uživati u prirodi, a pritom ne zagađivati okoliš nego dati direktni doprinos njegovoj zaštiti.

Sadržaj nastao u suradnji s Mastercard Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije