Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasne fotografije

Od slikanja selfieja češće pogibaju muškarci, a kod nas je najviše nesreća na Plitvicama

Shutterstock
02.07.2019.
u 12:06

Jedno je istraživanje pokazalo da je smrtnost kod fotografiranja selfija uzela previše maha

S pojavom pametnih telefona pojavili su se i selfiji, a ispada kako njihovo "okidanje" nekada vodi u smrt. Tako je u periodu između listopada 2011. godine do studenoga 2017. godine najmanje 259 ljudi poginulo prilikom fotografiranja selfija, dok je u istom periodu od posljedica ugriza morskih pasa poginulo tek 50 osoba.

Istraživanje je provedeno u Indiji i objedinjeno u radu nazvanom "Journal of Family Medicine and Primary Care", a otkrivene su neke zanimljive činjenice. Najviše nesreća dogodilo se kod fotkanja pored slapova, litica i sličnih opasnih terena, kao i kod fotografiranja tračnica ili utapljanja. U prosjeku, više je stradalih muškaraca i to 72.5 posto, dok je broj ženski žrtava 27.5 posto. Najviše nesreća dogodilo se u Indiji, a slijede je Rusija, SAD i Pakistan. Što se tiče dobnih skupina, najviše smrti zabilježeno je u skupini od 20 do 29 godina, dok je nešto manje zabilježeno kod mlađih generacija. Iako se brojka čini nevjerojatna, bitno je napomenuti kako u istraživanje nisu uključeni svi slučajevi nesreća, već su autori uzeli u obzir samo vijesti napisane na engleskom jeziku.

Kako bi se smanjio broj ovakvih slučajeva, diljem svijeta postoje mjesta sa znakovima zabrane fotografiranja selfija, a ovakve nesreće događaju se i kod nas. Najpoznatiji je primjer kada je dječaka ubila struja na Zapadnom kolodvoru u Zagrebu jer je pokušao napraviti savršen selfie na krovištu vagona. Također, poznato je i kako su nesreće česte i na našem najstarijem i najvećem nacionalnom parku Plitvičkim jezerima. Tamo najčešće stradavaju turisti zbog fotografiranja na mjestima koja nisu predviđena za stajanje, a kamoli za fotografiranje. Važno je obratiti pozornost na okolinu, a tek nakon fotografirati. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije