Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Obrazovanije majke lakše postižu ravnotežu. U 60% obitelji majka više zaradi

Istodobno, partneri u samo 20% obitelji preuzimaju veću brigu o djeci, a najviše ako su majke magistrice i doktorice znanosti
11. prosinca 2014. u 20:30 0 komentara 697 prikaza
Dijana Kobas Dešković, Lana Grgurić i Višnja Ljubičić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Primanja zaposlenih majki u 60% obitelji doprinose većem dijelu kućnog budžeta, a u 17% slučajeva i više od 80%, pri čemu su to najviše žene koje i same imaju niske (3500 do 6000 kuna) ili srednje prihode.

Istodobno, partneri u samo 20% obitelji preuzimaju veću brigu o djeci, najviše u obiteljima u kojima su majke s najvišim stupnjem obrazovanja – magistrice i doktorice znanosti.

Rezultati su to istraživanja Majčinstvo i karijera koje je proveo Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama na 1200 zaposlenih majki u Hrvatskoj tijekom studenog. Oni pokazuju i da bi majke, osim povećanja plaće (42%), povećale fleksibilnost u organizaciji posla (31%) i smanjile broj sati na poslu (21%).

A kada bi imale mogućnosti izbora između više vremena, energije i novca, izabrale bi neograničenu energiju (47,3%), zatim neograničeno vrijeme (35,3%), a tek zatim neograničen pristup novcu (11%).

Svaka druga ispitanica uspijeva, odnosno ne uspijeva uspostaviti ravnotežu između privatnog i poslovnog života, a zanimljivo je da je u skupini koja ima odgovarajuću ravnotežu mnogo veći postotak žena članica uprava (56%) te onih s najvišim stupnjem obrazovanja.

Među onima koje smatraju da nemaju odgovarajuću ravnotežu značajan je, pak, postotak operativnog menadžmenta, tj. direktorica (55 %). Majčinstvo je, nažalost, za 46% žena negativno utjecalo na karijeru.

– Zabrinjava što je za gotovo 50 posto žena majki ugrožen opstanak i razvoj karijere jer nemaju infrastrukturu u obitelji ni razumijevanja poslovne okoline.

S takvom praksom svi gubimo jer su žene mahom obrazovanije – naglasila je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, komentirajući istraživanje.

I tu se pokazuje da majke višeg stupnja obrazovanja (magistrice i doktorice) nailaze na manje prepreka za daljnji razvoj karijere, dok su u najnezahvalnijem položaju majke koje sa svojim prihodima doprinose puno manje kućnom budžetu (do 40%).

No, većina zaposlenih majki ne bi bile zadovoljne životom bez posla i karijere – gotovo ih 70% želi i dalje raditi.

Institut je jučer dodijelio prestižno pravo korištenja znakom MAMFORCE COMPANY© Zagrebačkoj banci za uspješno provođenje obiteljski osviještene prakse upravljanja ljudskim resursima kojom se zaposlenicima omogućava bolja uravnoteženost poslovnog i obiteljskog života.

>>Ovo je deset najmoćnijih žena hrvatskog biznisa

>>'Uloga žene u Hrvatskoj se još uvijek promatra iz tradicionalnog kuta'

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.