Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemojte ih ignorirati

Obratite pažnju: Ovo je 7 skrivenih znakova da vaš pas trpi bolove

shutterstock
16.02.2024.
u 12:30

Teško je razlučiti što vam, točno, pas pokušava reći; jedino što je očito, barem ljudskom oku, jest da je njegovo ponašanje drugačije.

Psi mogu svojim ponašanjem pokušati svojim vlasnicima poručiti da pate. Ako imate psa, onda znate kako može biti nevjerojatno teško reći boli li ga nešto i kada. Slomljeni zub će ga natjerati da digne nos prema gore dok jede, na primjer, ili će ga bol u trbuhu natjerati da neprestano liže pod. Teško je razlučiti što vam, točno, pas pokušava reći; jedino što je očito, barem ljudskom oku, jest da je njegovo ponašanje drugačije, prenosi Yahoo.

Općenito, kada je pas bolestan ili ozlijeđen, pokazat će određene znakove. 'Dok će mnogi vlasnici kućnih ljubimaca otkriti da nešto nije u redu s njihovim krznenim prijateljem, mnogi ljudi neće nužno povezati da se njihov ljubimac ponaša neobično jer ih nešto boli', kaže veterinarka dr. Rebecca Greenstein. Ovo je sedam najčešćih znakova da pas osjeća bol:

VEZANI ČLANCI: 

1. Ne može se prestati lizati: 'Ako se vaš pas neprestano liže ili grize dio tijela, može imati bolove na ili ispod kože', kaže veterinarka dr. Liz Stelow, Ovo opsesivno ponašanje također može biti znak tjeskobe, svrbeža, kompulzivnog problema ili gastrointestinalne boli ili nelagode. Glavni problem kod pretjeranog lizanja je taj što, iako može privremeno smiriti receptore za bol, samo lizanje može ozlijediti kožu i pogoršati bol. 'Često je lizanje intenzivno po prirodi i usmjereno na jedno određeno područje, vjerojatno izvor nelagode', rekla je Stelow.

2. Intenzivno slinjenje: Svi psi sline. Ali, ako iz usta vašeg psa curi gomila sline, mogao bi osjećati veliku nelagodu. Tjeskoba izazvana boli ili nelagodom može uzrokovati da vaš pas pretjerano slini, rekla je Greenstein, 'Ako primijetite prekomjerno slinjenje, popraćeno neugodnim zadahom, oticanjem lica ili poteškoćama sa žvakanjem, vrijeme je da posjetite svog veterinara'.

Slinavost je često zanemaren znak mučnine, a može biti posljedica problema unutar gastrointestinalnog trakta. Slinjenje također može biti posljedica infekcije sinusa, stranog tijela zarobljenog u grlu, ozljede ekstremiteta ili repa, bolesti bubrega i jetre ili, u teškim slučajevima, po život opasnog stanja koje se zove nadutost. Višak sline ili pjena na ustima također je čest simptom kod pasa koji su pojeli nešto otrovno, poput čokolade ili grožđa.

GALERIJA: Ovih 7 vrsta pasa žive najduže, tvrde veterinari

1/8

3. Promijene u apetitu: Promjena apetita može biti pokazatelj brojnih zdravstvenih stanja, od kojih neka mogu biti prilično neugodna za vašeg psa. Ako vaš pas odbija jesti, možda se jednostavno prilagođava velikim životnim promjenama ili može imati problem sa zubima kao što je prijelom zuba, virus ili ozbiljan problem poput raka. Kada pas ima bolove, može jesti manje porcije nego inače ili se iznenada činiti potpuno nezainteresiranim za jelo.

'Slično kao i mi, ako je životinja u boli, često se neće truditi jesti jer će im bol omesti pažnju', rekla je Greenstein. ko vaš pas doživi veliku promjenu apetita koja traje dulje od 12 do 24 sata, posjetite svog veterinara.

4. Iznenada neuobičajeno sjedi ili stoji: Držanje vam može puno reći o fizičkom i psihičkom stanju vašeg psa. Kao odgovor na traumu, mišići mijenjaju svoj tonus kako bi zaštitili strukture oko sebe. Na primjer, pas će sjediti s isturenom stražnjom nogom ako ga boli kuk, spustit će glavu ako osjeća bol u vratu ili će izviti leđa ako mu je kralježnica ozlijeđena. Može čak manje mahati repom ili spustiti uši. Još jedan pokazatelj da psi pate je ako su uznemireni i stalno mijenjaju položaj tijela. 'Svaku promjenu u položaju hodanja, stajanja, sjedenja ili mirovanja treba ispitati na bol', rekla je Stelow.

VEZANI ČLANCI: 

5. Ne može prestati tresti se ili drhtati: Mnogi stariji psi pate od bolova u zglobovima ili kroničnih bolova u leđima. Neurološke bolesti također mogu uzrokovati drhtanje, iako nisu nužno bolne. Kao rezultat toga, 'kada ustaju nakon ležanja, dulje stoje ili se vraćaju iz šetnje, mogu se tresti ili drhtati od ukočenosti i sveukupne nelagode', objasnila je Greenstein.

6. Ponaša se lijeno i letargično: Još jedan znak da nešto nije u redu s vašim psom? Odjednom je nezainteresiran za svoje omiljene igračke i aktivnosti te pokazuje znakove opće slabosti. Možda je bio izloženo toksinu, dehidriran je ili ima virusnu ili bakterijsku infekciju. 'Nesklonost odlasku u šetnju, usporavanje i ukočeno kretanje simptomi su koji se najvjerojatnije krivo pripisuju starosti, dok, zapravo, postoji temeljno stanje koje uzrokuje nelagodu i koje bi vaš veterinar mogao dijagnosticirati i liječiti', rekla je Greenstein.

GALERIJA: Veterinar otkriva: Ovo je 10 stvari koje radite, a koje vaš pas mrzi

1/11

7. Nasumično reži: Ako vaš četveronožni prijatelj obično ima veselu osobnost, ali se iz vedra neba počne ponašati mrzovoljno, možda osjeća bol, potencijalno zbog ortopedske ozljede ili infekcije. Pas može iznenada zarežati na svoje ljude ili kada mijenja položaj između ležanja i stajanja. 'Pas u bolovima može biti skloniji režanju, lajanja ili ugrizu ako misli da će bolno područje dotaknuti neka osoba ili drugi pas', rekla je Stelow. Bol je krivac u mnogim slučajevima agresije.

Svaki pas je drugačiji. Kao što je rekla Stelow: 'Kod nekih pasa je vrlo očito kad osjećaju bol, dok je kod drugih prilično neprimjetno'. Dijagnosticiranje izvora boli kod pasa može biti izazovno, a veterinari se često oslanjaju na vaša opažanja o ponašanju vašeg psa kod kuće. Pripazite na svog psa i ako vam se čini da nešto nije u redu, obratite se svom veterinaru.

Nemojte im ih davati: Ove ljudske namirnice opasne su za kućne ljubimce!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije