Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Obala sretnih trenutaka

Trogir HTZ
Foto: Denis Peroš
1/28
PR
Autor
PR članak
10.09.2015.
u 09:45

Destinacija: Kaštela-Trogir-Okrug

Zaštitni znak Trogira lik je Kairosa, simpatičnog grčkog boga sretnog trenutka, čiji se kameni reljef čuva u zbirci umjetnina ženskog benediktinskog samostana sv. Nikole. Vikend proveden u Trogiru te obližnjem otoku Čiovu i raštrkanim dvorcima i utvrdama Kaštela pruža mnogo trenutaka uhvaćene sreće.

Od okruške plaže do Biblijskog vrta

Otočić na kome je izgrađen Trogir malen je toliko da ga se može prehodati za desetak minuta. Međutim mnogo dulje željet ćete uživati u šetnji kamenim uličicama ovog gradića, renesansnoj ljepoti pročelja njegovih kuća i pričama koje skrivaju u svojoj unutrašnjosti. Razgledavanje jednog od najočuvanijih romaničko-gotičkih gradića središnje Europe počeli smo šetnjom po njegovim utvrdama: kuli Sv. Marka i zidinama tvrđave Kamerlengo, a završili na glavnom gradskom trgu. Odatle nas je iz gradske lože ispratila pjesma klape i zvonjava sa zvonika katedrale čiji je portal remek djelo majstora Radovana iz 1240. godine. Osvježenje u toplome danu babljeg ljeta potražili smo na obližnjem Čiovu.

One koji vole živahnu vrevu i ugostiteljsko-sportske sadržaje oduševit će duga šljunčana plaža u mjestu Okrug. Mi smo se pak biciklom otisnuli do tirkizne samoće skrivenih uvala na južnoj strani otoka. Između Trogira i Splita smjestio se grad Kaštela, kojega čini sedam gradića izraslih oko sedam starih utvrda. Svaki od njih diči se nekom posebnošću. Nas je tako u Kaštel Lukšiću oduševio obnovljeni dvorac Vitturi na samoj obali mora dok su slikovitu Kaštel Gomilicu kao idealnu lokaciju za snimanje izabrali producenti serije Igre prijestolja.

U Kaštel Štafiliću se pak nalazi sasvim drugačija znamenitost: preko 1500 godina stara maslina koja izaziva divljenje svojom plodnom krošnjom i raspucanim deblom promjera većeg od šest metara. Kada ste u Kaštelima, svakako se isplati potruditi i u labirintu makadamskih puteva pronaći Biblijski vrt Stomorije na južnim padinama Kozjaka. Mjesto je to koje odiše mirom i u kojem se još od davnina stapaju duhovnost i priroda. Pravo mjesto za završetak još jednog nezaboravnog vikenda.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1. Šetnju kamenim uličicama prekrasnog Trogira i posjet zbirci umjetnina Kairos
  2. Plovidbu do otočića Velog i Malog Drvenika, nautičarskog raja netaknute prirode
  3. Uživanje na čiovskim plažama, od mondene gradske plaže u Okrugu, do usamljenih plaža s južne strane otoka do kojih je najljepše doći biciklom
  4. Istraživanje dražesnih Kaštela, minijaturnih arhitektonskih bisera i njihovih utvrđenih dvoraca
  5. Posjet mirisnim kaštelanskim parkovima– od povijesnog perivoja Vitturi i školskog botaničkog vrta u Kaštel Lukšiću, do Biblijskog vrta Stomorije na padinama Kozjaka

JESTE LI ZNALI:

  • Da je grad Trogir 1997. godine proglašen gradom pod zaštitom UNESCO-a, kao primjer odlično očuvanog romaničkog otočnog grada?
  • Da je u Trogiru 1271. godine otvorena prva ljekarna u Europi?
  • Da je veličanstvena trogirska tvrđava Kamerlengo iz 15. stoljeća dobila naziv po kamerlengu – blagajniku koji je vodio sve financijske poslove u dogovoru s knezom?

Piše: Daniel Lacko, HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?