Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sharbat Gula

O zelenookoj djevojčici s naslovnice National Geographica govorio je cijeli svijet 1985. godine. Pogledajte kako danas izgleda...

Sharbat Gula, Afganistanka zelenih ociju
Foto: Screenshot/National Geographic
1/7
12.11.2016.
u 09:38

Trideset godina poslije, Gula ima 44 godine, supruga je i majka

Malo tko je zapamtio njezino ime, no njezine oči zelene boje, koje su nas gledale s naslovnice National Geographica, malo tko je zaboravio.

Njezino ime je Sharbat Gula, a "zapela je za oko" Steveu McCurryju, fotografu prestižnog National Geographica kao mlada izbjeglica prije tri desetljeća. Njezina fotografija stavljena je na lipanjsku naslovnicu časopisa 1985. godine i postala jedna od najpoznatijih naslovnica NG-a. Potresna fotografija djevojčice koja je u sovjetskom bombardiranju njezina rodnog Afganistana ostala bez roditelja postala je simbol svih izbjeglica svijeta.

Trideset godina poslije, Gula ima 44 godine, supruga je i majka. Udala se s 13 godina, bio je to dogovoreni brak. Njezin suprug radi u pekarnici i zarađuje jedan dolar na dan.

Skrivena iza burke, ova zelenooka Afganistanka, bila je daleko od očiju javnosti, posebice muškaraca, a njezine zelene oči danas imaju neki drugi, ugasli, sjaj.

No njezine fotografije prikazivale su se na izložbama i gledale nas s naslovnica časopisa i novina. Steve McCurry pronašao ju je ponovno 2002. godine, a tada tridesetogodišnja žena ispričala je kako ju je tada prvi i jedini put netko fotografirao te da svoju fotografiju, kojoj su se divili milijuni diljem svijeta i koja je dobila nebrojene nagrade, ona nikada nije vidjela.

Pakistanske vlasti nedavno su je uhitile temeljem optužbi da je imala lažnu osobnu iskaznicu, a to je učestala praksa u Pakistanu kako bi prisilili Afganistance da se vrate u svoju zemlju. Gula je osuđena na dvotjedni pritvor i naređena je deportacija. Nakon dolaska u Afganistan, toplu dobrodošlicu priredio joj je afganistanski predsjednik.

Foto: Reuters

Pogledajte kako danas izgleda Sharbat Gula koja se nada da će njezina djeca ipak imati priliku za sretniji život..

>>Izložba slavnog fotografa plijeni patnjom “obične” strane rata

Komentara 46

MM
matemarcin.marinkovic
10:46 12.11.2016.

Mene samo zanima kakve je ona koristi imala od te slavne fotografije; NIKAKVE, dok je fotograf na tome masno zaradio i dalje uspješno muze.

SA
samograd
10:59 12.11.2016.

Zapad je prvenstveno zaokupila prirodna ljepota ove žene nekad djevojčice,ne njezina patnja .Zapad njegov bogati dio živi u ogromnom izobilju on se ne može uživiti u Gulin život jer "sit gladnom ne vjeruje".Ona je i objekt raznim licemjernim feminustima,lijevoliberalnim "borcima"za bolji i pravedniji svijet Kao njih njezina sudbina dira ,da je tako mnogi od njih su davno trebali pozvatu Gulu i njezinu obitelj na Zapad .Po istinskom žrtvovanju za druge se prepoznaju dobročinitelj. Bono Vox je 80-tih boravio u Africi kao Zapadni borac protuiv gladi itd .jedan čovjek mu je pristupio i zamolio da mu uzne djete da ne umre od gladi naravno da ga nije uzeo.Koliko Bono i Oprah imaju love mogli bi spasiti tisuće ljudi . Da je ovo točno što pišem pogledajte u koju rubriku je VL stavio ovu priču, "MODA &LJEPOTA"!

US
usquebaugh
17:35 12.11.2016.

izgleda tužno i napaćeno kao i 99 posto žena u tim muslimanijama gdje su po hijerarhiji odmah iza stoke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije