Naslovnica Lifestyle Zdravlje

O čemu ovisi hoće li bebe više plakati? Znanstvenici kažu: o tome gdje su rođene

"Bebe se već u prvim tjednima života uvelike razlikuju po tome koliko plaču", kazao je Dieter Wolker koji je vodio istraživanje na sveučilištu Warwick.
03. travnja 2017. u 12:09 2 komentara 784 prikaza
Beba
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Bebe više plaču u Britaniji, Kanadi, Italiji i Nizozemskoj nego u drugim zemljama dok u Danskoj, Njemačkoj ili Japanu plaču najmanje, objavili su znanstvenici.

Istražujući koliko u svijetu bebe plaču u prva tri mjeseca britanski psiholozi izradili su univerzalne 'karte' normalnog plakanja u tom razdoblju.

"Bebe se već u prvim tjednima života uvelike razlikuju po tome koliko plaču", kazao je Dieter Wolker koji je vodio istraživanje na sveučilištu Warwick.

"Možemo više doznati proučavajući društva u kojima manje plaču uključujući i to radi li se o načinu na koji roditelji postupaju ili drugim faktorima povezanima s trudnoćom i genetikom."

Bebe u Britaniji, Kanadi i Italiji plakale su prosječno najmanje tri sata dnevno najmanje tri dana u tjednu, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da u prva dva tjedna života bebe plaču prosječno dva sata dnevno. Nešto više plaču sljedećih nekoliko tjedana dok ne dosegnu vrhunac s prosječno dva sata i 15 minuta plakanja dnevno u dobi od šest tjedana. Potom se to smanjuje na prosječno sat i deset minuta do dobi od 12 tjedana.

 No postoje varijacije pa neke bebe plaču tek 30 minuta dnevno dok druge plaču i po pet sati.

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of Pediatrics bilo je obuhvaćeno 8700 beba.

Wolker kaže kako 'karta plakanja' može pomoći zdravstvenim radnicima u komunikaciji s roditeljima oko pitanja plače li beba previše u prva tri mjeseca života i treba li dodatnu potporu.

>>Nećete vjerovati zašto je u ovoj državi prošlog vikenda rođen rekordan broj beba

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • centirion:

    Kako bebe znaju da su u Japanu?

  • Avatar eti
    eti:

    Sad mi je jasno zašto bebe u Hrvatskoj toliko plaču.