Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Novosti u Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“

27. lipnja 2016. u 08:00 3169 prikaza
Sv. Katarina
Foto: PR FOTO
Pogledajte galeriju 1/6

Postizanje izvrsnosti u pružanju zdravstvene skrbi osnov je poslovanja Specijalne bolnice „Sv.Katarina“ od prvog dana, a taj cilj neprestano se ostvaruje i dokazuje. U osnovi je svih segmentata aktivnosti, a njih je postupno sve više. Stručnost i interdisciplinarnost temelj su izvrsnosti, a stručni tim vrhunskih specijalista od nedavno je brojniji za još dva renomirana stručnjaka neurokirurga.

U specijaliziranoj ambulanti za bolove u predjelu kralježnice u Specijalnoj bolnici „Sv. Katarina“ primjenjuje se jedinstveni program koji uključuje cjelovitu dijagnozu i liječenje akutnih i kroničnih bolova u svim segmentima kralježnice, a svakom pacijentu pristupa se individualno. Ako je potrebno, uključuje se i neuroradiološka dijagnostika i/ili minimalno invazivni dijagnostički zahvat (dijagnostička vertebralna intervencija). Tim neurokirurga izvodi sve zahvate u koje se po potrebi uključuju i otvorene operacije kralježnice. Minimalno invazivne zahvate i operacije na kralježnici izvode vrhunski osposobljeni neurokirurzi zajedno s ostalim stručnim osobljem. U svom radu liječnici i ostalo osoblje bolnice koriste se opremom i instrumentima vodećih svjetskih proizvođača

Novi članovi liječničkog tima

Prof.dr.sc. Krešimir Rotim, spec. neurokirugije, u neurokirurgiji je nešto više od 20 godina

U znanstveno zvanje znanstveni savjetnik izabran 2011. godine u znanstvenom području biomedicine i zdravstva – polje kliničke medicinske znanosti. Prof.Rotima nepotrebno je posebno predstavljati jer njegovo ime i njegov rad itekako dobro poznaju i prepoznaju bilo pacijenti, bilo kolege kao i domaći i strani stručnjaci iz područja neurokirurgije. Uz redovni rad u svojoj specijalnosti izvanredni je profesor na Katedri za kirurgiju pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, predsjednik je Udruženja neurokirurga jugoistočne Europe (SeENS), Hrvatskoga društva za cerebrovaskularnu neurokirurgiju te Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju. Stručnom timu Specijalne bolnice Sv. Katarina priključio se u ožujku 2016. kao vanjski suradnik, zahvaljujući čemu će pacijenti u ovoj ustanovi moći obaviti i složene zahvate.

Doc dr. sc. Tomislav Sajko, spec.neurokirugije Specijalnoj bolnici Sv. Katarina priključio se u lipnju 2016. Neurokirurgijom se bavi više od 15 godina

Znanstveni je suradnik pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a od 2011. i viši znanstveni suradnik u znanstvenom području biomedicine i zdravstva – polje kliničke medicinske znanosti. Neprestano se educirajući u inozmestvu pored ostalog je završio i usavršavanje iz neurokirurškog liječenja epilepsije („Epilepsy surgery fellowship“) u Klinici za neurokirurgiju Sveučilista u Bonn-u. Jedan je od osnivača i tajnik Udruge neurokirurga jugoistočne Europe (SouthEast Europe Neurosurgical Society – SeENS), član Hrvatskog neurokirurškog društva, Hrvatskog vertebrološkog društva, Hrvatskog društva za spinalnu kirurgiju. Ispit Europskog udruženja neurokirurških društava (EANS) /Udruge Medicinskih specijalista Europe (UEMS), polaže početkom 2010. te je trenutno jedini neurokirurg u Hrvatskoj s tim položenim ispitom.

Sv. Katarina | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO
Doc. dr. sc. Tomislav Sajko i Prof. dr. sc. Krešimir Rotim

Što pacijent može dobiti danas u Sv. Katarina , a što se planira u narednim mjesecima?

SB Sv. Katarina danas, u području neurokirurgije, nudi bolesniku potpunu skrb u liječenju degenerativnih bolesti slabinske kralješnice, u opsegu od minimalno invazivnih zahvata do stabilizacijskih instrumentiranih složenijih operacijskih zahvata. U narednim mjesecima planira se proširenje liste operacijskih zahvata u smislu operacijskog liječenja degenerativnih bolesti vratne kralješnice, te u budućnosti i intrakranijalne operacije, točnije operacije tumora mozga.

Koje postupke primjenjujete ?

U SB Sv. Katarina primjenjuju se minimalno invazivni postupci u liječenju degenerativnih bolesti slabinske kralješnice: Epiduralne steroidne infiltracije (ESI), operacije hernija slabinskog intervertebralnog diska upotrebom operacijskog mikroskopa (mikrodiskektomije), upotrebom sistema tubularne retrakcije mišića + operacijskog mikroskopa (MET-RX metoda), operacije lateralne i centralne stenoza spinalnog kanala (interlaminektomija, hemilaminektomija, Young-ova laminoplastika, laminektomija), te operacije iskliznuća (listeze) slabinskih kralješaka, nestabilnog segmenta slabinske kralješnice i tzv. sindroma neuspješne operacije slabinske kralješnice (eng. Failed back surgery sydrome) koje se rješavaju stabilizacijskim instrumentiranim operacijskim tehnikama.

Po čemu se liječenje bolesti kralježnice u Sv.Katarini razlikuje od liječenja u drugim ustanovama?

Sv. Katarina bolesniku nudi potpunu uslugu, počevši od neurokirurškog/neurološkog pregleda, neurofiziološke dijagnostike (EMNG), neuroradiološke dijagnostike (Magnetna rezonancija mozga i cijele kralježnice), te liječenjem koje, ovisno o postavljenoj dijagnozi, može biti konzervativno fizikalno ili neurokirurško operacijsko. Upravo dostupnost ovih gore navedenih djelatnosti čini SB Sv Katarina jedinstvenu u cijeloj regiji.

Odakle sve pacijenti dolaze na liječenje u Sv.Katarinu?

Bolnica je članica je "The Leading Hospitals of the World" čime se uključila u popis rijetkih europskih zdravstvenih institucija kojoj je dodijeljena ova prestižna certifikacija. Certifikat se dodijeljuje bolnicama za njihovu izvrsnost u raznim područjima rada prvenstveno kvaliteti pružanja usluga, stručnost kadra i dr. To je prepoznato u inozemstvu te se danas u našoj bolnici osim naših građana liječe i pacijenti iz SAD-a, Kanade, Irske, Francuske, Iraka, Libije, Slovenije, BiH, Njemačke itd., čime snažno na međunarodno tržište pozicioniramo ne samo našu bolnicu već i hrvatsko zdravstvo.

Također, kako je bolnica centar izvrsnosti za sportsku medicinu, u njoj se liječilo niz vrhunskih hrvatskih sportaša iz gotovo svih sportova. Neki od njih su: Marin Čilić, Garry Kasparov, Goran Giriče, Bojan Bogdanović, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Darijo Srna, Mateo Kovačić, Ivica Olić, Niko Kranjčak, Blanka Vlašić, Ivica i Janica Kostelić, Mirko Filipović, Ivano Balić i niz drugih. Bolnica je službena zdravstvena ustanova Hrvatske nogomentne reprezentacije, hrvatskog olimpijskog odbora te nekoliko velikih hrvatskih sportskih klubova: NK Hajduka, GNK Dinama, RNK Splita, NK Slavena Belupo, NK Lokomotiva, NK Rijeka, NK Istra 1921, RK Podravka, KHL Medveščak, a liječnici ove zdravstvene ustanove su voditelji ili članovi medicinskih timova Hrvatskog olimpijskog odbora, i niza sportskih saveza.

Sv. Katarina | Autor : PR FOTO Foto: PR FOTO

Koje odlike trebaju krasiti vrsnog neurokirurga i vrhunsku te potpunu neurokirurušku skrb i liječenje?

Neurokirurški tim SB Sv. Katarina pruža objektivan pogled na problematiku bolesnika koji dolazi na liječenje, s ciljem postavljanja prave indikacije za operacijsko liječenje koje se temelji na razgovoru s bolesnikom (uzimanju povijesti bolesti), neurološkom pregledu, uvidu i analizi neurofizioloških i neuroradioloških pretraga te izboru prave metode neurokirurškog liječenja.

Neurokirurški tim posebnu pozornost stavlja na detaljno objašnjenje prednosti i potencijalnih komplikacija operacijskog liječenja.

Spojem gore navedenih postupaka dolazi se do željenih rezultata u liječenju bolesnika u smislu poslijeoperacijskog tijeka bez komplikacija i optimalnog oporavka.

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga