Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURNE REAKCIJE

Zakon podijelio Švedsku: Ako partner nije jasno pristao na seks – to je silovanje

Seks
Foto: Thinkstock
1/6
20.12.2017.
u 10:41

''Želimo promijeniti ponašanje i vrijednosti u društvu'', rekao je švedski premijer.

Švedski političari rade na novom zakonu po kojem će svi koji se upuštaju u seksualnu aktivnost morati dati jasan pristanak, riječima ili djelom. U suprotnom, čini se kazneno djelo, a cilj novog zakona je smanjiti slučajeve silovanja i seksualnog napastovanja

Ako osoba jasnim riječima ili radnjama nije pristala uključiti se u seksualnu aktivnost, tada će se čin smatrati nezakonitim. Novim zakonom želi se poslati jasna poruka društvu da će se svaki takav seksualni kontakt ili radnja na koju druga osoba nije pristala smatrati kršenjem zakona te će biti podložno kaznenom progonu, piše The Local.

Prema trenutačnom švedskom zakonu termin ''silovanje'' pokriva niz seksualnih prijestupa koji se mogu dogoditi pod prijetnjom ili nasiljem. Novi zakon, koji se očekuje 2018. godine, obuhvaćat će i seksualne prijestupe koji se nisu dogodili u okolnostima nasilja ili prijetnji. 

"To bi trebalo biti očito. Seks bi trebao biti dobrovoljan. Ako nije dobrovoljan, onda je ilegalan", izjavio je švedski premijer Stefan Löfven i dodao da je, ako niste sigurni, bolje da se suzdržite. 

Posljednjih mjeseci u Švedskoj djeluje inicijativa #MeToo (ja također) protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, a vlada je radila na načinima jače zakonske zaštite protiv seksualnih napada i silovanja. Kako je objasnio švedski premijer, novi zakon je jedna u nizu inicijativa kojima se želi interes žrtve staviti na prvo mjesto. 

"Želimo promijeniti ponašanje i vrijednosti u društvu", dodao je. 

Pogledajte i galeriju: Ovo su znakovi da žena želi seks. Prepoznajte ih!

Seks
1/5

Komentara 33

VO
vodopad
10:52 20.12.2017.

predlažem da se prije seksa svaki puta potpiše ugovor i ovjeri kod javnog bilježnika zlu netrebalo

CE
cenzura
11:36 20.12.2017.

Umjesto predigre trk kod javnog bilježnika!

DU
Deleted user
11:35 20.12.2017.

levičarska posla, najprije su doveli do toga, a sada bi popravljali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije