Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Naočale s placa jednako će zaštititi oči kao i dizajnerske

Par sa sunčanim naočalama
Foto: Thinkstock
10.09.2014.
u 21:00

Iako nema nikakve razlike kad je riječ o zaštiti očiju, sunčane naočale poznatih brendova ipak su po nečemu bolje

Sunčane naočale "s potpisom" jedan su od glavnih modnih dodataka.

Ali kada je zaštita očiju u pitanju, sasvim dobro će poslužiti i ne-dizajnerske naočale. Do tog je zaključka došao američki profesor Dennis Fong sa Sveučilišta California Berkeley, nakon što je proveo istraživanje propusnosti štetnih UV zračenja kroz stakla "običnih" i dizajnerskih sunčanih naočala.

Otkrio je da će i jeftine naočale blokirati gotovo 100 % štetnih UVA i UVB zraka, baš kao i one čija je cijena višestruko veća. Iako nema nikakve razlike kad je riječ o zaštiti očiju, sunčane naočale poznatih brendova ipak su po nečemu bolje – okviri su dugotrajniji, modernijeg su dizajna i udobnije za nošenje, rekao je Fong čije je istraživanje prikazano na ABC Newsu.

Nakon prethodnih istraživanja optičari su upozoravali da tamne leće na naočalama ne znače nužno i bolju zaštitu oka od onih sa svjetlijim lećama, no UV filtri koji blokiraju štetne zrake nalaze se u samoj leći, a ne u bojama kojima su premazane, piše Daily Mail.

>>Naočale nisu samo modni dodatak! Zaštitite oči kao kožu od sunca

>>Treba li nositi naočale za ronjenje u vodi i šteti li gledanje u vodi očima?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije