Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Nježne i odvažne - moćne žene u povijesti

Jupol
17.09.2015.
u 09:39

Coco Chanel - žena koja je pokorila modni svijet u vrijeme kad su njime vladali muškarci

Moćne, odvažne i utjecajne žene u povijesti često se nisu libile pokazivati svoju nježnost i krhkost. Jedna od takvih bila je i Gabrielle Bonheur Chanel, poznata kao Coco Chanel - žena koja je pokorila modni svijet u vrijeme kad su njime vladali muškarci.

Najpoznatija kao začetnica minimalističkog stila i jednostavnih krojeva u ženskoj modi, izumiteljica male crne haljine i legendarnog Chanel No. 5 parfema, Coco je bila i puno više od elegantne dizajnerice u crnoj haljini s bisernom ogrlicom.

Ovo su samo neke od zanimljivosti iz njezinog burnog i zanimljivog života.

Coco Chanel - vladarica modnog svijeta

Izvor: Instagram

“Moda prolazi, stil ostaje”

Teško djetinjstvo
Gabrielle Chanel rodila se kao jedno od petero djece u siromašnoj seoskoj obitelji, a izgubila je majku s 12 godina. Do punoljetnosti je živjela u sirotištu, gdje je i naučila šivati.

Pjevačka karijera
Prije nego što je razvila modnu karijeru, bavila se pjevanjem Cabareta. Nadimak Coco nadjenuli su joj vojnici koji su bili u publici na njezinim nastupima, iako je kasnije znala govoriti da joj je taj nadimak dao otac.

Modna revolucionarka

Izvor: Instagram

U svijet mode Coco je ušla izrađivanjem šešira, a obožavatelji su joj omogućili da otvori svoju trgovinu, proširi biznis i probije se u svijet mode. Uvela je hlače i odijela u žensku modu, predstavila udobne krojeve i “spasila” žene od korzeta, a usudila se i skratiti uobičajeni kroj haljina.

Bez dlake na jeziku
Poznato je da je nježna Coco imala poprilično oštar jezik, kojim nije štedjela ni svoje modne kolege. Tako je optužila Christiana Diora da “oblači žene kao fotelje” te izjavila kako se divi dizajnu Balenciage, ali sumnja u njegovu vještinu šivanja.

Život u hotelu
Gotovo cijeli život živjela je u hotelu Ritz u Parizu. Navodno su hotelski službenici imali običaj posprejati stubišta parfemom prije njezinog očekivanog dolaska.

Zaštitne boje

Iako je crna boja, koju je smatrala oličenjem elegancije, bila njezin zaštitni znak, Coco se poigravala i drugim kombinacijama. U svoj modni izričaj često je uključivala klasičnu crvenu, a posebno je voljela modru te nježne i suptilne bež nijanse.

Chanel elegancija ne mora se odražavati samo u odjeći, jednako tako moguće ju je ostvariti i u interijeru, a potrebna je samo prava kombinacija boja i uzoraka. Inspirirajte se njezinim bezvremenskim stilom i pronađite nježne i odvažne nijanse u paleti Jupol Gold boja.

O drugim snažnim, inspirativnim i utjecajnim ženama u povijesti čitajte u sljedećem nastavku...

www.jub.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije