Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet stomatologa

Sačuvajte izbijeni zub u hladnom mlijeku

Zubar
Foto: Thinkstock
08.12.2015.
u 10:06

Zub izbijen primjerice u padu ili tijekom sportskih aktivnosti sačuvajte u hladnom mlijeku jer se on tako može ponovo usaditi

Sačuvajte u hladnom mlijeku zub izbijen primjerice u padu ili tijekom sportskih aktivnosti, savjetuju njemački stomatolozi koji poručuju da se on u mnogo slučajeva može ponovno usaditi. 

Njemačko zubarsko udruženje ProDente, čija je uloga prosvjećivanje javnosti a financira ga pet velikih njemačkih stomatoloških udruženja, kaže kako je kao prvo važno pronaći izbijeni zub ili odlomljeni dio a ne smije ga se primati za korijen niti se zub treba prati ili čistiti.

Za transport do zubara treba ga se smjestiti u posebnu kutijicu koja sadrži hranjivu tekućinu koja održava stanice na površini korijena zuba na životu, a koje su potrebne za uspješnu reimplantaciju. U Njemačkoj se takve kutije mogu kupiti u ljekarnama.

Ukoliko takva kutija nije na raspolaganju zub se ne smije staviti u vodu ili suhu maramicu, držati u ustima ili sušiti.

ProDente preporučuje da se u tom slučaju stavi u hladno mlijeko koje je prethodno prošlo UHT pasterizaciju ili alternativno u plastičnu foliju, kutiju s vlastitom slinom ili s fiziološkom otopinom.

>>Prati zube ujutro ili navečer? Evo odgovora na vječno pitanje

>>6 stvari koje radite krivo sa zubima

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar think pink
think pink
09:17 10.12.2015.

ajme besmislice!!! a što će zubar sa odlomljenim komadom zuba??? zalijepiti ga cijanofixom?

Avatar patkovic
patkovic
10:13 09.12.2015.

vlastita slina je moćna medicinska tvar koju slabo koristimo a dostupna nam je i besplatna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije