Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAKTERIJE

Nisu svi gelovi za dezinfekciju učinkoviti kako se misli

RUKE
05.04.2010.
u 10:27

Gelovi uistinu djeluju samo kod ubijanja svakodnevnih bakterija poput onih koji uzrokuju običnu prehladu.

Uz razne svinjske, ptičije i ostale gripe, kao i iz jednostavnog straha da se ne pokupi neki od virusa koji haraju sa svih strana, ne čudi da dezinficirajući gelovi za ruke jednostavno enstaju s polica dućana i ljekarni.

No, studija Sveučilišta Ottawa pokazala je kako neki od gelova koji se reklamiraju uz navode da ubijaju 99,9 posto bakterija u najboljem slučaju uništavaju njih 60 posto, iako ih većina uspije suzbiti tek 46 posto.

S obzirom na navedene rezultate zaključeno je kako određeni proizvođači ne bi smjeli navoditi u reklamama za proizvode takve tvrdnje jer se stiče dojam kako imaju određeni medicinski učinak, a uistinu djeluju samo kod ubijanja svakodnevnih bakterija poput onih koji uzrokuju običnu prehladu. Također je zanimljivo kako vrlo mali broj ljudi razumije da ruke trebaju biti čiste da bi gel za dezinfekciju funkcionirao.

- Kao i mnoga druga sredstva za čišćenje gel je manje učinkovit u prisustvu tvari poput hrane, blata ili krvi. – objašnjava doktor Ron Cutler, mikrobiolog sa Sveučilišta London dodavši kako je potrebno oprati svu vidljivu nečistoću prije nego nanesemo gel za dezinfekciju.

Komentara 1

WO
Wookie
17:49 10.04.2010.

A ja sam mislila da virusi uzrokuju prehladu, a ne bakterije kako u podnaslovu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije