Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ljubav & veze

Nismo se ni dodirnuli! Varate li svog partnera, a da toga niste ni svjesni?

Emocionalna prevara ne uključuje fizički kontakt nego dijeljenje posve intimnih osjećaja i razmišljanja s osobom koja nije naš partner.
14. siječnja 2014. u 11:00 17 komentara 42613 prikaza
SMS poruka mobitel
Foto: Thinkstock

Ona je duhovita, savršeno vas razumije i razmjenjujete duge poruke. Jedini je problem što ona nije vaša partnerica već kolegica s posla ili djevojka koju ste upoznali šećući psa. A svojoj dragoj o njoj niste rekli – ni riječi.

Moguće je da ste se upleli u mrežu emocionalne prevare iako je niste ni dodirnuli. Partnera možemo prevariti, a da toga i nismo svjesni, što nam uvelike olakšavaju tehnologija i internet te činjenica da kod emocionalne prevare nema fizičkog kontakta.

Kad se povežemo

Emocionalna prevara, naime, ne uključuje fizički kontakt već dijeljenje posve intimnih osjećaja i razmišljanja s osobom koja nije naš partner. Odnosno, kako tvrdi Peggy Vaughan, autorica knjige "Monogamija je mit", emocionalna prevara znači da smo s nekom osobom ostvarili emotivnu povezanost i da to od partnera tajimo kao zmija noge.

Na primjer, usred noći šaljete SMS-poruke kolegici s posla i žalite se da vam "žena ide na živce". Upoznali ste simpatičnu djevojku i dodali je na Facebooku pa joj se jadate kad vas šef na poslu dovede do ludila, a sa svojom partnericom jedva da imate vremena razmijeniti pogled.

Hm...

Zapitajte kao biste se osjećali da pročitate njezine Facebook-poruke u kojima vas olajava nekome koga uopće nije spomenula da poznaje?

U zdravoj vezi partner od vas ne bi ni trebao tražiti da vam zaviri u poruke koje razmjenjujete preko društvenih mreža i SMA-a, no s druge strane, ne biste trebali imati ništa za skrivati.

Emocionalnu prevaru, jasno, nije lako sam sebi priznati. Ako se uhvatite da se partnerici opravdavate riječima "pa nisam je ni dotaknuo" razmislite dvaput u kojem smjeru ide vaš odnos i prestanite se javljati na poruke koje vam šalje ona druga.

Ponekad će ona lakše prijeći preko usputne afere koja "vam se zalomila" nego progutati višemjesečno dijeljenje intime s kolegicom s posla.

>>Chatanje ili varanje? Znate li prepoznati znakove prevare?

>>Seksualna nevjera teže pada muškarcima, a emocionalnu prevaru ne podnose žene

Što biste lakše oprostili?

 • Da me fizički prevari 40,48%
 • Da me vara emocionalno 11,82%
 • Ne praštam prevaru 47,70%
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • narod1:

  Svašta će čovjek pročitati. Uskoro će i pogledati neku ženu na ulici biti prevara. Stoga, ne komunicirajte sa nikim, naročito sa ženama. Ako već morate onda gledajte u stranu kad razgovarate. Na blagajni smo prođite

 • Libela:

  Ova izmišljotina služi relativizaciji prijevare, koja je fizički čin. Otprilike ": On je mene emocionalno prevario šaljući sms nekoj balavici, pa sam ja manje kriva ako se poseksam s nekim drugim."

 • Avatar gricko101
  gricko101:

  Glasah pogrješno, jer ako je bilo fizičkog ( tjelesnog ) dodira, onda je skoro neizbježno bilo i one emocionalne budući da niti ja kao muškarac ne mogu imati nešto sa nekom ženom da me ne interesira emocionalno. Vjerojatno sam konzerva ... prikaži još!a kako kažu moja djeca, ali ne mogu protiv sebe.