Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natalitet

Neplodni zbog vode, hrane, odgađanja trudnoće

neplodnost
Foto: Thinkstock
10.04.2017.
u 23:08

Procjenjuje se da problem s neplodnošću ima 86.000 parova, aliječnici ističu da je broj poroda najniži u zadnjih 20 godina

Biopsijom testisa izolira se tkivo koje se potom zamrzava, obrađuje, ekstrahira se spermij i inseminira jajnu stanicu – pojednostavljeno je opisana zahtjevna metoda liječenja teškog oblika muške neplodnosti koja je rezultat rada urologa, androloga i ginekologa. Od 2013. godine do danas učinjeno je 114 ovakvih postupaka i živorođeno 18 djece, što je ovaj multidisciplinarni tim svrstalo u svjetsku razinu. Teška muška neplodnost, potpuni izostanak spermija, sve je češća dijagnoza, a uz ostale uzroke liječnici navode supstancije koje muškarci unose hranom i vodom! S druge strane, u žena je najčešći problem – odgađanje majčinstva koje uzrokuje probleme sa začećem.

Pad broja poroda, podatak da se liječi između 12 i 13 tisuća parova, a procjenjuje da problem s neplodnošću ima njih 86 tisuća, podaci su koji su ujedinili stručnjake Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i Klinike za ženske bolesti u Petrovoj.

Problem i muškaraca i žena

Reći će da je njihov zajednički rad doprinos rješavanju loše natalitetne slike, a prof.dr.sc. Slavko Orešković navodi da je broj poroda najniži u zadnjih 20 godina.

– U Petrovoj je lani bilo 3988 porođaja, od čega 2,8 posto iz in vitro programa što je još uvijek mali broj djece rođene iz izvantjelesne oplodnje u ukupnom natalitetu. Neplodnost je podjednaka i kod muškaraca i kod žena tako da je bez sinergije urologije i ginekologije teško nešto napraviti – opisuje prof. Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti KBC-a Zagreb. U praksi se neplodnost uvijek kreće rješavati od žene odnosno odlaskom ginekologu, ali istovremeno se traži spermiogram od muškarca.

– U nas raste broj postupaka izvantjelesne oplodnje zahvaljujući činjenici da žene odgađaju rađanje. Glavni razlog neplodnosti je odgađanje majčinstva. Godišnje je oko šest tisuća postupaka umjetne oplodnje sa stopom uspješnosti od oko 23% – kaže izv. prof.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani.

Kod muškaraca je neplodnost učestala jednako kao i kod žena, a sve je više onih s potpunim nedostatkom spermija i sjemenskih stanica. Prije 20-ak godina takvih se slučajeva viđalo 25 u cijeloj godini dok danas liječnicima u androloškim centrima tjedno dođu jedan ili dva muškarca.

Stil života kriv za neplodnost

– To je veliki problem koji se povezuje s ksenoestrogenima, supstancijama u hrani i vodi koji praktički imitiraju ženske spolne hormone i upliću se u jedan složeni proces proizvodnje spermija. Teško je dokazati, no moguće je da je doista naš stil života veliki razlog muške neplodnosti – opisuje prof.dr.sc. Davor Ježek dodajući da su upravo s ciljem unapređenja demografske situacije aplicirali i za EU fondove za jedan istraživački projekt.

>>Muškarci, sumnjate da imate oligospermiju? Ovo trebate znati..

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije