Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

„Neočekivano iskustvo Zagrebačke županije“

Neočekivano iskustvo Zagrebačke županije
Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije
1/13
27.04.2011.
u 11:13

Zamijenite obična druženja po gradu s jednodnevnim izletima po Zagrebačkoj županiji

Osjećaj topline stogodišnjeg drva pod rukom, lov na tartufe uz pomoć školovanog psa tragača ili degustacija vina koja obuhvaća sva osjetila? Ne, ne govorimo o ljetovanju u Istri niti doživljajima ograničenim na strogi centar europskih metropola. Zagrebačka županija krije niz neočekivanih iskustava koja je gotovo nemoguće prepričati. Baš zato, treba ih doživjeti.

Nadomak glavnog grada, u kojem god smjeru krenuli, lako je naići na pitome krajolike i impresivne vidikovce. No, ovaj kraj pruža toliko više od očekivanog. Svaka od tri vinske ceste krije svoja iznenađenja. Plešivička vinska cesta će počastiti vaše nepce vrhunskim pjenušcima, prirodnim vinima i vinima iz amfore, a tu je i prvi hrvatski ladanjski restoran visoke kuhinje koji koristi isključivo prirodne, lokalne namirnice. Samoborska vinska cesta dom je bermeta, a zelinskom vinskom cestom vlada sorta kraljevina. Skrenete li pak s vinske ceste i zaputite se prema Ivanić Gradu, naići ćete na iskustvo kušanja vina obogaćeno urbanom glazbom i umjetnošću. Nađete li se u Rudama, imat ćete priliku okusiti i prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji – rudarsku greblicu.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Spomenuli smo tartufe i da, oni se zaista nalaze u tlu turopoljskih šuma i ne, nimalo se ne razlikuju od slavnih istarskih tartufa. Jedina je razlika možda u tome što će se turopoljski tartufi osim na jelovnicima lokalnih restorana povremeno naći i na jelovniku jedne od najstarijih autohtonih vrsta svinja! Turopoljska svinja ne podnosi tipičan uzgoj u zatvorenom, nego pune dvije godine provodi često trčkarajući šumom zbog čega je njezino meso prošarano intermuskularnim mastima proglašeno jednom od najkvalitetnijih namirnica.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Ispod površine zemlje u okolici Ivanić Grada nalazi se još jedna vrijedna rijetkost: naftenska nafta od koje se destilacijom dobiva naftalan, mineralno ulje o čijoj je dobrobiti za ljudsko zdravlje pisao još Marco Polo. Lječilište Naftalan danas koristi ovo mineralno ulje i ljekovitu termalnu vodu kao pomoć pri liječenju reume, bolesti zglobova i kožnih bolesti, a mnogima predstavlja dobrodošli odmak od klasičnih wellness tretmana.

Foto: Turistička zajednica zagrebačke županije

Iako je čitava Zagrebačka županija nadohvat ruke od glavnog grada i kao takva stvorena za jednodnevni izlet, da biste zaista uronili u sva iskustva koja se ovdje kriju nije naodmet razmisliti o noćenju u jednoj od tradicionalnih ili sasvim modernih kuća za odmor u ovom području. Bilo da želite svoj dan završiti u turopoljskoj drvenoj kući, uz kamin i romantičnu večeru s tartufima koje ste sami ranije tog dana ulovili… ili pak gledajući u zalazak sunca s terase nazdraviti jednom od butelja vrhunskog vina ovoga kraja, neočekivana iskustva Zagrebačke županije čekaju da ih doživite i podijelite s drugima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije