Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najviše bakterija

Nema izbjegavanja: Ove u kući stvari treba čistiti svaki dan!

Foto: Shutterstock
1/8
01.03.2024.
u 14:30

Naravno da ne moramo biti robovi čišćenja jer su nekada neke stvari važnije od pobrisane prašine na policama i usisanog tepiha. Iako cijeli život živimo s bakterijama, a previše čišćenja antibakterijskim sredstvima i nije najzdravije, neke stvari bismo trebale čistiti na dnevnoj bazi jer se na njima skuplja najviše bakterija. Vjerojatno prvo pomišljate na rukohvate ili zahodsku školjku, ali na njima nema toliko bakterija koje nam mogu naštetiti koliko na nekim drugim predmetima.

Kuhinjske krpe: Kuhinjske krpe možda nakon jednog korištenja još uvijek izgledaju čisto, ali su jedna od najprljavijih stvari u kuhinji. Trebali biste ih mijenjati svaki drugi do treći dan, ali i svaki dan ako imate veliku obitelj i ako krpa prolazi kroz puno ruku.

Radne plohe: Kada pomislite koliko toga tijekom danas dolazi u doticaj s radnim plohama u kuhinji, jednostavno ne možete ignorirati činjenicu da su užasno prljave. Kako biste ih uvijek održali čistima, prebrišite ih dezinfekcijskim maramicama, ali za svaku plohu koristite drugu maramicu da ne bi došlo do prenošenja bakterija s jednog mjesta na drugo.

Pločice u kupaonici: Jedini način kojim ćete spriječiti nakupljanje plijesni i mikroba na pločicama kod tuša ili kade jest svakodnevno brisanje nakon tuširanja.

Sudoper: Nakon svakog pranja suđa u sudoperu ostaju naslage prljavrštine koja se sve više i više skuplja. Istrljajte ga kombinacijom sode bikarbone i malo jabučnog octa te u odvode nalijte kipuću vodu.

Suđe: Nema gorega nego ostaviti prljavo i skoreno suđeno da danima stoji u sudoperu ili na radnoj plohi. Steknite naviku oprati ga odmah nakon jela ili barem isti dan.

Aparat za kavu/kuhalo za vodu: Ako redovito pijete kavu ili čaj te koristite aparat za kavu, odnosno kuhalo za vodu, obavezno ih čistite svaki dan. Prljavština i kamenac od tvrde vode inače odlaze u vaš želudac.

Daske za rezanje: Daske, pogotovo plastične, poznati su skupljači bakterija. Uvijek koristite posebnu dasku za rezanje kruha, posebnu za meso, a posebnu za druge namirnice kako ne biste prenosili bakterije. I da ponovimo, perite ih svakog dana nakon korištenja. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije