Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Nek’ Rit vidi puta - zašto ovog proljeća ne smijete zaobići Kopački rit i Baranju

Dok gasimo prvu svjećicu na torti “novog normalnog”, a svijet se i dalje čini dalekim, zacijelo nam kroz glavu katkad prođe i pitanje: postoje li i u Lijepoj Našoj mjesta koja su istodobno lijepa, naša, ali i – svjetska? Odgovor je, naravno, potvrdan, a da pritom ne moramo pomisliti na King’s Landing Dubrovnik, ili smaragdne Plitvice
25. ožujka 2021. u 16:00 245 prikaza
HeadOnEast
Foto: Nenad Milić
Pogledajte galeriju 1/7

Ovog proljeća pomičemo granice i vodimo vas na istok, slijedeći moto naših maštovitih domaćina – HeadOnEast! U kutku između Dunava i Drave smjestilo se mjesto koje život slavi tisućama boja, zvukova i okusa. U Baranji smo i Kopačkom ritu.

Ma kakva Amazona, idemo u Rit

HeadOnEast | Autor : Vjeran Vidaković Foto: Vjeran Vidaković Kopački rit - Šetnica bijelog lopoča

Mnogi ovo zaštićeno područje smatraju europskom Amazonom. Skeptici će reći “svašta” i – pogriješiti. Ovdje uistinu možete doživjeti ambijent iskonskog vodenog svijeta. Nigdje drugdje u Europi rijeke ne stvaraju “unutarnju deltu”, čudesni splet rukavaca (u Baranji zvanih fok), močvara i greda kojima raste, luta, pliva i leti preko 2.300 vrsta. Na stranu to što je možete doživjeti već po cijeni od 10 kuna – koliko stoji osnovna ulaznica u Rit – najveća draž je u tome što svo to prirodno blago nije u “tamo nekom” nedostupnom zakutku, već nadohvat ruke. Dok ležerno krstarite Šetnicom bijelog lopoča ili ritskim brodićem, instagramable prizori flore i faune maltene... ne, nećemo reći “iskaču iz paštete”, jer grehota je u Baranji pomišljati na paštetu.

Najbolje mjesto za ogladniti

HeadOnEast | Autor : Denis Despot Foto: Denis Despot Baranjski stol

Radije nakon obilaska Rita zavirite u podjednako dojmljivu baranjsku kuhinju. Bilo da krenete prema Bilju i Osijeku, ili dublje u Baranju, prema Kneževim Vinogradima, Karancu i Zmajevcu, nećete pogriješiti – u dosegu ste opasno dobrih delicija. Niz ovdašnjih restorana misli globalno, a djeluje lokalno, nudeći svojim gostima autentične specijalitete u vrhunskoj izvedbi. Kušajte baranjski kulen, fiš i perkelt, obilne mesne plate i lagane salate, dok u desertnom slijedu nemojte propustiti taške s domaćim pekmezom. Poseban je doživljaj uživanje u baranjskoj kuhinji u autentičnom ambijentu gatora – vinskih podruma. “Vinska majka”, kako često tepaju Baranji, i na tom će vas planu oboriti s nogu (jasno, ne zato što ćete vi pretjerati, već zbog kvalitete svojih vina) stoga vas pozivamo da otkrijete jednu od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj i jedinstvenu ulicu vinskih podruma u Zmajevcu.

Hedonizam duše – aktivizam tijela

HeadOnEast | Autor : Nenad Milić Foto: Nenad Milić Divljač u Baranji

U Baranji se aktivizam tijela i hedonizam duše stapaju u savršeni perpetuum mobile. Ne možete se prejesti ili nagomilati višak energije, jer se na sve strane otvaraju veličanstvene staze (osim Ritom, nemojte propustiti šetnju ili pedaliranje poljima i vinogradima čuvene Planine). S druge strane, nećete se izgubiti u divljini, jer je u Baranji ugođaj doma uvijek blizu, posebice na adresama sve brojnijih ruralnih domaćinstava i kuća za odmor.

HeadOnEast | Autor : Vjeran Vidaković Foto: Vjeran Vidaković Šetnica bijelog lopoča u Kopačkom ritu

Zahvaljujući i njima, regija je sve omiljenija obiteljska destinacija, posebice ako se u okolici održava i kakva manifestacija. Pa premda ovih ni u 2021. možda neće biti mnogo, ako baranjskima pridodamo outdoor događanja u ostatku Slavonije i Baranje, pred nama je sasvim fina sezona: baranjski Deer & Bike, Osječki polumaraton, Borovik Trail... Ukratko, pomaknite granice - spakirajte ruksak, obujte “patike” i pravac HeadOnEast!

Headoneast | Autor :

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće