Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o, da

Ne zavaravajte se! I dijetni napici izazivaju dijabetes

'A bottle of Diet Coke soft drink is seen in Arlington, Virginia, August 17, 2009. Coca-Cola Co's shares are set to rise as much as 20 percent, Barron's said in its August 17 edition, pointing to th
Reuters/Pixsell
14.02.2013.
u 11:30

Jedno od objašnjenja je da aspartam, umjetno sladilo koje je sastavni dio takvih napitaka, može izazvati povećanje glukoze u krvi (tzv. glikemija), a tako i rast nivoa inzulina...

Jeste li znali da ljudi koji piju dijetne napitke zbog održavanja linije, konzumiraju ih više nego oni koji konzumiraju \"normalne\" napitke. Rizik za obolijevanje od dijabetesa raste za 59 posto konzumira li se tjedno 1,5 litara \"light\" gaziranih napitaka. Čak i manje količine od pola litre tjedno podižu rizik za 15 posto, obznanili su autori istraživanja s francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja, INSERM.

Znanstvenici ističu da se povezanost sa dijabetesom jednim dijelom može objasniti većom \"željom\" za šećerom kada se piju \"light\" napici. S druge strane aspartam, umjetno sladilo koje je sastavni dio takvih napitaka može izazvati povećanje glukoze u krvi (tzv. glikemija), a tako i rast nivoa inzulina.

Manje je više...

Da samozavaravanje ima dalekosežne posljedice svjedoči i činjenica da su žene koje su konzumirale dijetne napitke pile više tih napitaka nego one koje su konzumirale \"normalno\" zaslađene napitke, vjerojatno računajući da unose manje šećera. Nedovoljno sladak okus natjerao ih je da nadomještaju šećer iz drugih izvora. 

Istraživanje je trajalo 14 godina i u njemu je sudjelovalo više od 66 tisuća ispitanica, prenosi Daily Mail.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije