Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ne zaboravimo na važnost oftalmološkog pregleda kod djece!

Poliklinika Anda
Foto: Bernard Čović
1/2
PR
Autor
PR članak
24.08.2017.
u 16:09

„Budući da se bliži početak školske godine važno je ukazati na potrebu redovitih oftalmoloških pregleda za svu djecu jer je dobar vid jedan od osnovnih preduvjeta za profesionalni razvoj i uspjeh u školi.“ - Ana Čović, dr.med., FEBO, specijalist oftalmolog, Poliklinika Anda

Znamo da je osjetilo vida najvažnije osjetilo čovjeka kojim primamo čak 90% informacija iz svoje okoline. Briga o vlastitom zdravlju, pa tako i zdravlju oka, uz svijest o potrebi i važnosti oftalmološkog pregleda kada i nemamo specifične tegobe, je ključan segment u pravilnom razvoju vida. Dobar vid je važan u svakodnevnom funkcioniranju te općenito u socijalnom i profesionalnom razvoju svakog čovjeka.

S obzirom da se vidni procesi najintezivnije razvijaju do 3. godine života, a završavaju oko 7. godine s polaskom u školu, prvi je oftalmološki pregled preporučljivo učiniti do 4.godine, a kod posebnih indikacija i ranije. Znakovi koji bi mogli upućivati na slabiji vid djeteta su učestalo žmirkanje, suzenje, osjetljivost na svijetlo te trljanje očiju pri gledanju udaljenih predmeta ili približavanje knjiga, zamor i nelagoda pri čitanju kao i pojava glavobolja. Ukoliko je značajnija razlika u dioptriji na oba oka, vrlo često dijete dobro vidi na jedno oko, pa roditelji i ne primjećuju problem.

U tom slučaju bolje oko preuzima vodstvo nad slabijim što vodi u razvoj slabovidnosti (lijeno oko). Duboka slabovidnost dovodi do razvoja funkcionalne sljepoće, no rani početak liječenja povećava mogućnost potpunog oporavka vida. Liječenje obuhvaća korekciju refraktivne greške (nošenje naočala ili u posebnim slučajevima i kontaktnih leća), operativno liječenje strabizma ukoliko postoji indikacija, dugotrajni pleoptički tretman uz kvalitetnu suradnju i strpljivost i roditelja i djeteta zatvaranjem boljeg oka flasterom, liječenje drugih mogućih uzroka vidne deprivacije poput prirođene katarakte, spuštenog kapka itd. Povremeno ili stalno bježanje oka (strabizam) kao i postojanje strabizma, slabovidnosti i značajnih poremećaja vida kod roditelja i u užoj obitelji su indikacije za prvi oftalmološki pregled i ranije od navedenih preporuka.

Ekipa Poliklinike Anda
Foto: Maja Prgomet

Oftalmološki pregled odraslih i djece uključuje provjeru vidne oštrine na daljinu i blizinu, određivanje subjektivne refrakcije, vanjski pregled oka i adneksa, pregled zjenica, provjeru motiliteta i suradnje očiju, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu te mjerenje očnog tlaka, a kod djece obaveznu provjeru ortoptičkog statusa te određivanje objektivne refrakcije širenjem zjenica (skijaskopija) uz pregled očne pozadine u midrijazi. Specifičnost djece je da imaju izraženu mogućnost prilagodbe (akomodacija) te mogu skrivati veći dio svoje dioptrije. Školska djeca koja do sada nisu bila na oftalmološkom pregledu bi to svakako trebala učiniti s preporukom kontrolnih pregleda svake 2 do 3 godine ako nemaju dioptriju i oko je zdravo, a djeca koja već nose naočale bi se trebala kontrolirati 2 puta godišnje ili po indikaciji.

Djeci se preporučuju polikarbonatne naočalne leće sa zaštitnim slojevima kao što je Essilor Airwear leća, neslomljiva leća koja je ujedno tanja i lakša od standardne varijante pa je time i sigurnosno i estetski prihvatljivija za djecu.   Kontaktne leće se ordiniraju u dogovoru s roditeljima i iako kod posebnih indikacija i visoke anizometropije nema dobne granice, obično se mlađoj djeci koja mogu nositi naočale ne propisuju kontaktne leće prije 10-te godine.

Poliklinika Anda djeluje u sklopu Optike Anda na lokacijama Arena Centar Zagreb, Mall of Split, Marmontova – Split, TC Joker Split i City Center one Split. Naš stručni tim doktora oftalmologa poput Ane Čović, dr. med., FEBO, Prof.dr.sc. Lovro Bojić , prim.dr.med., Mr. sc.Tanja Jukić Lešina, dr.med., Mr. sc. Željka Duplančić Šundov nudi kompletne oftalmološke usluge.

Poslovnice Optike Anda u Zagrebu, Zadru, Splitu, Makarskoj i Dubrovniku nudi široki izbor naočalnih okvira renomiranih svjetskih proizvođača te naočalne leće francuskog proizvođača Essilor.

Rezervacije za pregled vida možete napraviti svakim danom na www.optika-anda.com.

Autor: Ana Čović, dr.med., FEBO, specijalist oftalmolog, Poliklinika Anda

Kupon s 20 % popusta na dioptrijske naočale + besplatan pregled vida u Optici Anda potražite u posebnom prilogu Večernjeg lista "Back to school" 30. kolovoza!

Želite prijaviti greške?