Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prevencija

Prestanite odgađati: Ovo su četiri ključna pregleda za zdravlje koje ne smijete preskakati

doktor i pacijent
Foto: Envato Elements
1/5
16.10.2023.
u 14:06

„Zdravlje je najveće bogatstvo“ poslovica je koju često možemo čuti, ali i poslovica koju često zaboravljamo zbog užurbanog načina života. Iako bi nam zdravlje uvijek trebalo biti na prvome mjestu, zbog balansiranja svakodnevnih obaveza i pretrpanog rasporeda, često ga potisnemo daleko na listi prioriteta.

Standardna je praksa da liječniku odlazimo tek kada se pojave prvi simptomi (a ponekad čekamo da oni postanu i zabrinjavajući) ili ako nam je ponestalo prepisane terapije. No cilj medicine nije samo liječenje, već i prevencija bolesti. Bez obzira na godine, svatko od nas bi (pa čak i ako nema postavljenu dijagnozu) na pregled liječniku trebao otići barem jednom godišnje. Redoviti posjet liječniku omogućava praćenje zdravlja pacijenta te lakšu usporedbu s obzirom na prethodni posjet.

Redoviti pregledi mogu pomoći u otkrivanju dijagnoza prije nego što one postanu zdravstveni problem, što dovodi do ranog otkrivanja bolesti. Jednostavno, primanjem odgovarajućih zdravstvenih usluga, pregleda i liječenja poduzimate važne korake prema duljem i zdravijem životu, a ovo je nekoliko pregleda koje biste svakako trebali obaviti barem jednom godišnje, odnosno sukladno dogovoru s liječnikom.

Redoviti sistematski pregled jednom godišnje

Sistematski pregledi omogućavaju nam uvid u stanje našeg organizma s ciljem prevencije i pravovremenog otkrivanja bolesti. Iako se možemo osjećati potpuno zdravo, sistematski pregled trebao bi postati naša neupitna rutina jer je početak kvalitetne brige o zdravlju. Sistematski pregled je uobičajeno kombinacija liječničkih i laboratorijskih pretraga, a mogu se prilagoditi potrebama pojedinca s obzirom na dob, spol, način života, zanimanje i slično. Kako bi sistematski pregled bio uspješan, važna je i pravilna priprema (primjerice dan prije ne biste trebali konzumirati hranu koja izaziva nadutost, a na pregled trebate doći natašte). Periodički sistematski pregledi pozitivno utječu na naše zdravlje, a održavaju i praktični dio svima nam dobro poznate poslovice „Bolje spriječiti nego liječiti“.

Foto: Affildea

Posjetite dermatologa jednom godišnje (ili češće, ako je tako preporučeno)

Kada je riječ o zdravlju kože, zapravo ne postoje službene preporuke ili smjernice o tome koliko često bi svatko trebao ići na pregled kod dermatologa. Čimbenici rizika od raka kože uključuju svijetlu kožu, svijetle oči ili kosu, velik broj madeža, nepravilne madeže, obiteljsku povijest raka kože, kožu koja lako izgori, ili se na njoj često stvaraju pjege, pa bi osobe s ovim čimbenicima rizika dermatologa trebale posjećivati barem jednom godišnje (ili češće ako je takva preporuka). Ako pak imate dijagnozu poput ekcema ili psorijaze ili pak koristite redovitu prepisanu terapiju, posjet dermatologu trebali biste zakazati i češće.

Posjetite oftalmologa barem jednom u dvije godine (ili češće ako je tako preporučeno)

Koliko je vid važan, ne trebamo ni naglašavati. Preporuka je da se pregled kod oftalmologa prakticira barem jednom u dvije godine, a nakon 65. učestalost odlaska na preglede trebala bi se povećati na barem jednom godišnje. Ovi pregledi uključuju niz postupaka za procjenu vašeg vida i očnog zdravlja, uključujući širenje zjenica te temeljit pregled prednjeg dijela oka. Međutim, ako imate čimbenike rizika poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka ili obiteljske povijesti očnih bolesti, na pregled vida trebate otići i češće.

Jednom godišnje posjetite ginekologa

Ginekološki pregled obično se obavlja jednom godišnje, a redoviti pregled važan je kako bi se na vrijeme mogle primijetiti i promjene koje ukazuju na probleme i bolesti reproduktivnog sustava. Nakon uvida u anamnezu i nalaze, ginekolog će vam napomenuti kada bi trebao biti vaš sljedeći pregled. Ginekološki pregled uključuje razgovor i pregled koji obično ne traje dugo te je bezbolan, a uključuje PAPA test, pretragu kojom se uzima bris vrata maternice, cerviksa i cervikalnog kanala te služi za rano otkrivanje karcinoma grlića maternice i promjenama koje mu prethode. Prema dostupnim podacima PAPA testom i pridržavanjem uputa ginekologa pojava raka maternice može se smanjiti za čak 90%.

Briga o zdravlju svakom od nas trebala bi biti na prvome mjestu, a kada biramo odgovarajuću zdravstvenu skrb, važno je da se prepustimo u ruke stručnjaka koji će nam osigurati da se, mnogima mučan posjet liječniku pretvori u ugodan boravak u ordinaciji. Godišnji pregledi i sistematski pregledi su iznimno važni za rano otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema i održavanje općeg zdravlja stoga je Affidea grupa, vodeći paneuropski pružatelj medicinskih usluga naprednoga dijagnostičkog snimanja i specijalističkih pregleda, s jedinstvenom mrežom s preko 320 centara u 15 država, odabir za sve koji liječničke preglede žele obaviti na jednome mjestu – specijalističke preglede, usluge dijagnostike, sistematski pregled te fizikalnu terapiju ili rehabilitaciju uz vrhunski tim stručnjaka, najmodernije uređaje i individualni pristup pacijentu koji će olakšati oporavak.

Foto: Affildea

Affidea centri u Hrvatskoj - Affidea Čavka – poliklinika u Zagrebu, Affidea Sveti Rok – poliklinika u Zagrebu, Affidea Eljuga u Zagrebu, Affidea Kalajžić u Splitu i Affidea Vita – poliklinika u Šibenik rade po visokim etičkim i moralnim standardima s ciljem posvećenosti svakom pacijentu i individualnom pristupu te nude razne medicinske usluge uz najmoderniju opremu -magnetska rezonancija (MR), kompjuterizirana tomografija (CT), ultrazvučna dijagnostika UZV, rendgen RTG, mamografija, specijalistički ginekološki, ortopedski i neurološki pregledi, pregledi interniste gastroenterologa i kardiologa, preventivni sistematski pregledi, fizikalna terapija i rehabilitacija te brojne druge. Inovativna medicinska i digitalna tehnologija preduvjet su izvrsno iskustvo koje pružaju pacijentima.

Užurbani način života i pretrpan raspored nisu izlike da zdravlje potisnemo na dno prioriteta, stoga je važno već danas učiniti nešto za sebe i svoje zdravlje te pronaći partnera koji će vam pristupiti individualno.

Sadržaj donosimo u suradnji s Affidea Hrvatska

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije