Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stručni savjeti

Ne pati samo koža od sunca: Kako zaštititi kosu ljeti?

kosa, djevojka, žena, (1)
Thinkstock
29.07.2013.
u 10:49

Vrhove prije odlaska na more treba podšišati, a mokru kosu nikako ne vezati u rep...

Ako postoji vrijeme kada se možete podičiti svojom sjajnom i raskošnom kosom, to bi trebalo biti ljeto. No često, baš tada uslijed djelovanja sunca i morske vode kosa se pretjerano oštećuje što dovodi do izblijedjele boje, cvjetanja vrhova i lomljive suhe teksture.

No postoji nekoliko trikova kojima možete zaštitili svoju kosu. Na taj način, možete uživati u toplom vremenu, čak i na suncu, bez potrebe da u jesen morate drastično skratiti kosu jer je postala beživotna.

Savjete je za Huffingtonpost napisao stilist i frizer Gregory Patterson:

Podšišajte vrhove. Uvijek je najbolje podrezati kosu prije ljeta. Sunce će učiniti dodatnu štetu kosi koja je već suha, pa ako ste ukloniti ispucale vrhove kosa će vam nakon ljeta biti u boljoj formi. Iako stručnjaci općenito preporučaju stavljanje hranjivih kura i maski svakih šest do osam tjedana, Chris Lospalluto kaže da to ne radite ljeti. Kada poslije ljeta stavite masku, kosa će vam se odmah osvježiti i obnoviti.

Počnite od tuširanja. Ako ste bili na suncu, a zaboravili ste zaštiti svoju kosu, još ju uvijek možete nahraniti. Odlučite se za hidratantni šampon i regenerator, kaže Gregory Patterson. Takvi proizvodi pružaju intenzivnu hidrataciju, prvenstveno zahvaljujući kombinaciji proteina soje i kukuruza. Uvjerite se da proizvodi ne sadrže parabene, sulfate ili natrij, te klor koji smanjuje vaše uvojke.

Koristite UV-zaštitne proizvode. Isto kao što se mažete zaštitnom kremom za tijelo dok ste na suncu kako bi spriječili opekline, trebali biste koristiti proizvode za zaštitu kose od UV zraka. Oni mogu spriječiti da izbijeljena kosa izgleda isušeno, a tamnu kosu mogu zaštiti od blijeđenja i pojavljivanja crvenog pigmenta. Mnogi od proizvoda koji štite i u sebi imaju UV-zaštitu su oni za završnu njegu, poput laka za kosu ili regeneratora koji se ne ispire. Imajte na umu da takve proizvode uvijek treba nanijeti na vlažnu kosu, inače se neće upiti.

Navlažite lokne. Poprskajte malo vode na kosu prije nego što idete u bazenu ili more. To je kao zaštitini sloj, pa nakon kupanja vaša kosa vjerojatno neće apsorbirati sto posto klorirane vode.

Četkajte pažljivo. Budući da je kosa najviše krhka kada je mokra, ne valja ju odmah četkati kad izađete iz vode, isto kao i vezati u rep. Poprskajte malo ulja na četku ili koristite široki češalj kako bi ju što manje oštetili.

Odaberite čvrste kopče. Ljetna vrućina zahtijeva da stalno podižemo kosu u rep. Tako čak možemo zaštititi skalp od izlaganja suncu, međutim zavežete li rep dok je kosa mokra samo će je još više oštetiti. Zato, raspustite kosu kad god možete, ali i prije odlaska na spavanje. Morate li ju podići, koristite kopče.

Nosite šešir. To je jedan od najboljih načina da zaštitite svoju kosu od sunčevih zraka. Mislite li da vam bejzbol kapa ometa styling, probajte omotati maramu i učvrstiti je ukosnicama. Možete nabaviti i široki obodni šešir ili kaubojski šešir, ali imajte na umu da sunce može sjati i kroz slamnate šešire tako da je uvijek pametno na kosu nanositi zaštitne proizvode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije