Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ne odgađajte pregled kod dermatologa jer 30 % oboljelih od raka kože i melanoma dođe u kasnoj fazi

Samopregled kože i madeža mjera je prevencije koju svi možemo i moramo provoditi
14. rujna 2020. u 13:41 3 komentara 6275 prikaza
Mirna Šitum i Zoran Vakula

Do 15. godine života jedna opekotina praćena pojavom mjehura znači tisuću puta veći rizik za obolijevanje od melanoma u zreloj životnoj dobi, jedna je od činjenica koju je iznijela akademkinja Mirna Šitum u online panelu koji je dio projekta ''Hrvatska pregledava madeže''.

– Živimo u okolnostima u kojima živimo, ova epidemijska slika u našoj domovini zabrinjavajuća je i naši građani libe se ići u sredine poput bolnica. Moram reći konkretno da ni u jednom trenutku nismo prestali primati naše pacijente, a ono što je zabrinjavajuće jest da ih 20-ak posto ne dođe na naručeni termin zbog straha – upozorava akademkinja Šitum uz apel da se zbog straha od epidemije ne zanemari zdravlje.

Navedeni projekt edukativna je forma s ciljem osvještavanja opasnosti nekritičkog izlaganja suncu, nužnosti samopregleda i brige za zdravlje kože. Ta briga mora biti kontinuirana, redovita, a kroz ovaj panel akademkinja Šitum detaljno upućuje koje promjene na koži i madežima ne smijemo ignorirati, dok Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a, pojašnjava što znači UV indeks te zašto je važno informirati se o njegovoj vrijednosti i kada vrijeme nije naočigled sunčano.

– I za tmurnog, oblačnog vremena postoji sunčevo zračenje, a pogotovo postoji kod visokih oblaka. Boravak u planinama također može biti opasan za kožu ako je nezaštićena jer je UV indeks na višoj nadmorskoj visini viši u bilo koje doba godine – poručuje meteorolog Vakula.

COVID-19 ne smije zaustaviti brigu o vlastitom zdravlju, a vrijeme nakon godišnjih odmora i izlaganja suncu upravo je trenutak za provjeru stanja svoje kože i madeža jednostavnim samopregledom za koji pogledajte upute u ovoj emisiji u četvrtak, 17. rujna na portalu vecernji.hr, YouTube kanalu Večernjeg lista i Facebook stranicama Večernjeg lista.

Dragan Kovačević
SLOVENSKA 9
Novi detalji o klubu D. Kovačevića: 'Tamo se pijančevalo, dolazile su zgodne cure i nabildani tipovi'
Fiš paprikaš u kotlićima
GASTRONOMSKA PONUDA
Ojačajte jesenski imunitet slavonsko-baranjskim delicijama
  • valpovo:

    Ja nigdje ama bas nigdje na Google nemogu da pronadjem slike raka koze recima na ledjima rukama stomaku itd... samo daju slike o mladezima ima vise vrsta raka pa ako netko procita od strucnjaka neka postavi bila bih zahvalna.Unaprije hvala

  • Vioelo:

    To je ona koja je prvo rastavila ravnateljev brak kada je dosla u Vinogradsku da bi preuredila sebi odjel i zivot. Bila slizana s Bandicem dok se radila kuca u Mikulicima, sada bi bila ravnateljica pa glumata . . . ... prikaži još! kolike su liste cekanja kod nje na odjelu. To sto laprda nema veze sa stvarnoscu. Akademkinja - za glumu.

  • burza:

    Treba ici na preglede ja narucena za godinu dana znaci 2021 do tad ko ziv ko mrtav