Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Ne možete izdržati pritisak pa plačete tijekom svađe? Pročitajte ovo...

Plakanje
Thinkstock
12.04.2019.
u 07:43

Psiholozi poručuju da se ne bojite svojih reakcija. Ako suze krenu tijekom rasprave, prihvatite ih.

Charles Darwin jednom je rekao kako su emocionalne suze beskorisne, no današnji stručnjaci ne bi se složili s tom tvrdnjom.

Suze služe svrsi, prenose osjećaje kad naše riječi zastanu. Pojavljuju se u očima osobe koja suosjeća s partnerom, kada smo u šoku ili kada nas napadaju, a riječima se ne možemo obraniti, piše Huffington Post. 

Suze nastupaju kao znak traume, posljedica su osjećaja straha koje tuđe riječi mogu prouzročiti. I koliko god bilo ispravno pokazati osjećaje, mnogi će smatrati, posebice muškarci, da je to znak slabosti. 

Naša sklonost plakanju može biti povezana s načinom na koji se odnosimo prema drugima u intimnim vezama, kaže Stacey Rosenfeld, psihologinja iz Coral Gablesa na Floridi.

Ako ste tjeskobni, vi ste izrazito svjesni i najmanjih fluktuacija u raspoloženju ili ponašanju vašeg partnera. S obzirom na to da ste vrlo emotivni, moguće je da usred rasprave prebrzo dolazite do nekih zaključaka.

Mnogi jednostavno ne mogu zadržati suze tijekom rasprave čak i kada imaju dobre argumente, no one pokazuju osjećaje prema partneru koji se tako mogu vidjeti.

Sklonost plakanju tijekom svađe može ovisiti i o tome na koji način i u kojoj mjeri smo povezani s partnerom ili partnericom, pojašnjava Rosenfeld. 

Učestale suze na licu mogu kod partnera proizvesti razumijevanje i empatiju ili bijeg, posebice ako ga "gušite" suzama i on to ne može podnijeti. 

Znanost tvrdi i da su žene te koje češće plaču, a razlog je, smatra se, kulturološki. Žene uče od malih nogu da ne izražavaju osjećaje ljutnje ili bijesa. 

Psiholozi poručuju da se ne bojite svojih reakcija i ako suze krenu tijekom rasprave, prihvatite ih. Ali, ako ih želite izbjeći, s partnerom dogovorite sigurnosnu riječ koju ćete izgovoriti tijekom rasprave, a koja je znak da je druga strana prešla granicu koju možete izdržati.

Izađite nakratko iz prostorije, udahnite, očistite misli, prošetajte...

Pogledajte i video Reakcija djevojčice kada ugleda oca bez brade

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije