Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matične stanice

Našli su način za ublažavanje posljedica kemoterapije

mozak
Arhiv VL-a
10.05.2012.
u 14:45

Kada se ovakva terapija unaprijedi, liječnici vjeruju da će moći pomoći zaraženima HIV-om i oboljelima od side

 

Pacijentima koji su oboljeli od raka na mozgu liječnici su transplatirali matične stanice kako bi im ublažili nuspojave i posljedice kemoterapije. 
Ova studija je provedena na malenom broju pacijenata u SAD-u. 
 - Pacijenti su bolje tolerirali kemoterapiju i to bez nuspojava nakon što smo im transplatirali genetski modificirane matične stanice. Rezultate smo usporedili s prijašnjim istraživanjima s pacijentima kojima nisu presađene matične stanice, a dobivali su isti tip kemoterapije - objašnjava dr. Hans-Peter Kiem iz američkog Centra za istraživanje raka. 
Pacijenti koji su primali ovakav tip kemoterapije uglavnom su obolijevali od opasnih infekcija jer je kemoterapija štetno utjecala na druge organe u tijelu. S presađenim matičnim stanicama nuspojava je smanjivanje broja krvnih stanica, što omogućuje pacijentima da nakon operacije duže i kvalitetnije žive nego prije. 
Dr. Kiem vjeruje kako će se daljnjim unaprijeđivanjem ovakvog tipa terapije uskoro moći pomoći i pacijentima oboljelima od HIV-a i AIDS-a. 
 

 

Pacijentima koji su oboljeli od raka na mozgu liječnici su transplantirali matične stanice kako bi im ublažili nuspojave i posljedice kemoterapije. Ova je studija provedena na malom broju pacijenata u SAD-u.  

– Pacijenti su bolje podnosili kemoterapiju i to bez nuspojava nakon što smo im transplantirali genetski modificirane matične stanice. Rezultate smo usporedili s prijašnjim istraživanjima s pacijentima kojima nisu presađene matične stanice, a dobivali su isti tip kemoterapije – objašnjava dr. Hans-Peter Kiem iz američkog Centra za istraživanje raka. 

Pacijenti koji su primali ovakav tip kemoterapije uglavnom su obolijevali od opasnih infekcija jer je kemoterapija štetno utjecala na druge organe u tijelu.

S presađenim matičnim stanicama nuspojava je smanjivanje broja krvnih stanica, što omogućuje pacijentima da nakon operacije duže i kvalitetnije žive nego prije. 

Dr. Kiem vjeruje kako će se daljnjim unapređivanjem ovakvog tipa terapije uskoro moći pomoći i pacijentima zaraženima HIV-om i oboljelima od side.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije