Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Britanka ostala zgrožena kad su joj rekli koliko još carine mora platiti za kaput iz EU

Šokirala se kad je shvatila da za odjeću u vrijednosti od 1500 kn mora platiti još 500 kn za carinu, a za kaput od 1700 kn poštar ju je tražio još 1500 kn, koliko iznosi naknada kurirskoj službi.
22. siječnja 2021. u 13:30 15 komentara 6123 prikaza
Šoping, moda
Foto: Shutterstock

Ellie Huddleston iz Londona (26) ispričala je kako je htjela iskoristiti zimsko sniženje da povoljnije kupi par komada odjeće, no šokirala se kad je vidjela koliku bi carinu morala platiti zbog izlaska Velike Britanije iz EU.

Naručila je, priča, kaput i nekoliko bluza iz dvije trgovine sa sjedištem u Europi, ali ni jednu pošiljku nije dobila na vrijeme jer su više od tjedan dana stajale na carini. No pravi je šok uslijedio kad joj je dostavna tvrtka SMS-om javila da za robu vrijednosti 1500 kn mora platiti i 500 kn carine, PDV-a i drugih troškova.

Uz to ju je, kad se napokon pojavio s njezinim paketima, i poštar tražio da pri preuzimanju kaputa od 1700 kn plati –  još 1500 kn!

Riječ je naime o novim naknadama koje je britanska vlada uvela za kurirske službe.

– Nisam znala ni kad će pošiljke stići, a kad su došle, nisam mogla vjerovati kad mi je rekao koliko trebam platiti – rekla je djevojka za BBC, pa je robu bez dodatnih naknada vratila i odustala od naručivanja iz Europe.

Perine i jastuci za miraz jer treba popuniti krevet

Šoping, moda
1 / 13

Naime, dok je carina Velike Britanije bila unutar carine Europske unije, roba se izmjenjivala bez naplate ovih poreza, a Huddleston, kao ni mnogi drugi britanski kupci, nije ni znala da su se izlaskom zemlje iz Europe pravila promijenila i da sad za narudžbe iz Europe postoje brojni nameti.

Trgovci iz EU koji šalju pakete u Veliku Britaniju sad trebaju ispuniti i obrasce carinske deklaracije, a kupci platiti carinu ili PDV, ovisno koliko proizvod vrijedi i odakle dolazi.

Josip je izgubio kuću u potresu, a društvo mu pravi psić kojeg je preimenovao u Potres

Josip je izgubio kuću u potresu, a društvo mu pravi psić kojeg je preimenovao u Potres 🐶

Josip je izgubio kuću u potresu, a društvo mu pravi psić kojeg je preimenovao u Potres 🐶

Objavljuje Večernji list u Srijeda, 20. siječnja 2021.
Angela Merkel MERKEL PRELOMILA Njemačka ipak ide u veliki lockdown: Zatvara se sve osim trgovina, obvezne posebne maske U Facebook grupi Muškarac komentirao kako bi djeci trebalo zabraniti vožnju u šoping kolicima - mame mu nisu ostale dužne STRADALA U POTRESU Kraš zatvara Bonbonniera trgovinu na Trgu bana Jelačića: 'Opraštamo se od djelića povijesti'
JAKO GA JE VOLIO
Posljednji Cicini dani: Smrt prijatelja ga je dotukla, tada je sve krenulo nizbrdo
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?