Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustvo naših baka

Narodni lijekovi naših baka koji stvarno djeluju - 4.dio

Rijeka sunce plaža (1)
Nel Pavletić/PIXSELL
15.07.2013.
u 12:00

U posljednjem nastavku donosimo rješenja za štucavicu, upoznajemo vas s vrlo ljekovitim đumbirom koji bi uvijek trebali imati u svom domu te kako jabučnim octom tretirati opekline od sunca...

Zaustavite štucanje

Štucanje je posljedica kontrakcije dijafragme koje prati zatvaranje glasnica. Štucanje se vrlo često povezuje s napetim situacijama. Među provjerenim metodama jest ispijanje čaše hladne vode naiskap.Tijelo će se naglo osloboditi ugljičnog dioksida i štucanje bi trebalo prestati. Pomaže i kada isplazite jezik jer će takav položaj glave olakšati disanje. Ako ni nakon toga ne prestaje, pojedite kombinaciju slatke i kisele hrane koja će utjecati i na glasnice. Možete se dobro umiti,ispljuskati ili istuširati hladnom vodom. Hladna voda sigurno će umanjiti nagon na štucanje pa ćete nakon toga početi normalno disati. Trikovi poput strašenja nisu učinkoviti.

Ljekoviti korijen - đumbir

Limunastog mirisa i intenzivnog okusa đumbir je biljka koju vrijedi imati u kući. Osim što je izvrstan začin, odličan je kod prehlada i situacija kada je potrebna detoksikacija. U Kini se đumbir nalazi u većini recepta zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Oblozi od đumbira smanjuju otekline i reumatske bolove, artritis, konzumacija đumbirova korijena poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene, intenzivira prokrvljenost mozga i poboljšava pamćenje, smanjuje mučninu u trudnoći, a ima i antiseptičko djelovanje. Podiže energiju i ubrzava metabolizam, pomaže pri razgradnji proteina u organizmu te pospješuje funkciju jetre.

Soda bikarbona i jabučni ocat

Osjet težine u želucu i žgaravica oduvijek su se liječile sodom bikarbonom. Razmućena u malo vode, soda izaziva reakciju s viškom želučane kiseline i neutralizira pH u želucu. Redovitom konzumacijom, dva puta dnevno, regulirat ćete kiselost organizma posebno ako ste skloni infekcijama i upalama. Opekline od sunca mogu biti vrlo bolne, a dobar stari i provjereni lijek jest jabučni ocat. Napravite otopinu u omjeru 1:4 s hladnom vodom i pošpricajte po opečenoj koži. Ocat pospješuje zacjeljivanje ogrebotina, rana i opeklina pa treba zanemariti njegov miris jer je riječ o lijeku koji doista pomaže. Jabučni ocat razrijeđen u vodi najbolje je piće za veliku žeđ i pri tjelesnim naporima u sezoni vrućina.

>>Narodni lijekovi naših baka koji stvarno djeluju - 3.dio

>>Narodni lijekovi naših baka koji stvarno djeluju - 2.dio

>>Narodni lijekovi naših baka koji stvarno djeluju - 1.dio

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije