Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaboravite pilule i

Naranča, riznica vitamina C i pravi suborac protiv gripe

sokovi
Arhiva Vl-a
26.12.2010.
u 16:15

Vitamin C pomaže u borbi protiv umora, prehlade i gripe. Odličan je 'čistač' organizma nakon prejedanja!

Najbolji prirodni izvor vitamina C su - naranče. Nema te tabelete niti koncentrata vitamina zdravlja i mladosti kao što je sočna i svježa naranča. Potvrđuju to i znanstvena istraživanja objavljena u časopisu Journal of Food Science.

- Bolje je pojesti naranču doli u obliku tableta uzeti dodatke hrani i pripravke s vitaminom C. Mislimo da je ovo posebna mješavina antioksidansa i antimikrobnih sastojaka sadržanih u plodu voćke izuzetno zdrava - objašnjava prof. Tory Parker, profesor prehrane, dijetetika i znanosti o hrani, koji je vodio istraživački tim Sveučilišta Brigham Young (SAD), a koji potpisuje najnoviju studiju o naranči.

U zimskom razdoblju u kojem virusi, bakterije i hladnća uzrokuju mnoge bolesti, trebamo više zaštite za naše organizme. Priroda nudi vrlo malo sezonskog voća koje bi nam pružilo zaštitu, osim naranče.

S ovim klasičnim prirodnim lijekom njevale su se naše bake. S vremenom te su dobre navike izgubljene i ljudi su sve češće pribjegalavli jednostavnijim i sintetičkim pripravcima vitamina. No to nije dovoljno da ojača i obrani naš imunološki sustav, stoga nema dvojbe - svježe voće i naranče su izbor onih koji ne žele u bitku s gripama i prehladama. Nakon ustajanja, otvorite prozore, pustite svježi zrak u kući, a za to vrijeme primite se citrusete i ‘uništite’ barem tri naranče i dva limuna za dobro jutro. Zbog odgovarajućeg sadržaja minerala ima svojstva remineralizanta - pomaže uklanjanju toksina iz organizma. Vitamin C u pospješuje resorpciju željeza i ubrzava mnoge metaboličke procese, pridonosi obrambenoj sposobnosti i vitalnosti organizma, čak i sudjeluje u tvorbi kolagena , a limonoidi iz nje  štite pluća i potiču rad jetre, detoksifikaciju enzima.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:49 26.12.2010.

Ti Tanja Božić - odakle li si nam se ti dotepla u Zagreb i kako dugo si već tu ... kako to da još nisi naučila da se u Zagrebu veli naranDŽA a ne ...ČA k\'o kod tebe doma u tvojoj vukoy.bini .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije