Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Napuni baterije u NAJ destinaciji ruralnog turizma – Slavonija te zove u goste

Slavonija
Foto: Saša Pjanić/HTZ
1/8
21.10.2022.
u 07:00

Najveća šuma hrasta lužnjaka, najtoplija slana voda, najveći vinogradi, najveća bačva, najveći morski pas, najviša planina i najviši vrh, samo su neki od razloga zašto je Slavonija idealna destinacija za opuštanje i vraćanje životne snage pred zimu.

NAJstariji stanovnici
S putovanjem valja krenuti od samih početaka. Iz tog razloga, kao prvu postaju u istraživanju ovog raznolikog kraja, predlažemo Geo info centar Voćin. Bar na kratko, postanite putnici kroz vrijeme te uronite u kulturnu, biološku i geološku prošlost UNESCO geoparka Papuk.

NAJmiroljubiviji T-Rex
Foto: Matija Turkalj/TZ VPŽ

Saznajte kako je nastala Zemlja te koji su stanovnici hodali njome prije ljudi, a imat ćete priliku upoznati i najmiroljubivijeg T-Rexa.

NAJveći morski pas
Foto: Borna Subota, izvor: TZ PSŽ

A je li Panonskim morem uistinu plivao najveći morski pas megalodon, saznajte u Kući Panonskog mora u Velikoj, na južnim padinama Papuka.

NAJljepši pogled

NAJviša planina Slavonije
Foto: TZ PSŽ

Znate li da je Psunj najviša planina u Slavoniji? Ova slavonska planina je dio gorskog vijenca što okružuje Požešku kotlinu, zajedno s Papukom, Krndijom, Dilj gorom te Požeškom gorom. Zahvaljujući svojoj poziciji među zlatnim poljima, s nje se pruža gotovo nestvaran pogled koji oduzima dah. Ako volite planinariti, posjet Brezovom polju koje se nalazi u Brodsko-posavskoj županiji, nikako ne smijete preskočiti. Sa svojih 985 mnv, on je najviši vrh Psunja, ali i Slavonije. Do vrha vodi nekoliko markiranih puteva, a svaki od njih krije svoje čari i neponovljive poglede. Kilometri planinarskih staza Psunja među najljepšim su izletničkim odredištima u Hrvatskoj.

NAJukusnija kapljica

NAJveći hrvatski vinograd
Foto: Marko Banić

Nakon napornog planinarenja treba i odmoriti! Preporuka? Opuštanje uz kapljicu dobrog vina i prizore vinograda koji se protežu do kud pogled seže. Erdutski vinogradi najveći su u Hrvatskoj, ali su također posebni i po tome što su dom najveće bačve u upotrebi na svijetu. Ima kapacitet od 75 000 litara, a možete li naslutiti što se krije u njoj? Graševina, naravno.

NAJveća bačva
Foto: Matija Sculac/HTZ

Želite li razgledati vinograde, put pod noge. U sjeni vinove loze zasladite se grožđem, a za kraj ove romantične šetnje, kao nagrada, čeka vas jedan od najljepših pogleda na Dunav.

NAJbolje opuštanje

NAJtoplija slana voda
Foto: Goran Mirković

Jeste li čuli za onu staru izreku "lijek je u vodi"? Savršen primjer za to je termalna voda Bizovačkih toplica, koje su izvorište davno nestalog Panonskog mora. Posebna je po svom sastavu - sadrži tri puta više soli nego morska sol, a uz to ima željeza, joda i drugih minerala. Jedinstvena je također u svijetu zbog topline - najtoplija je jodna voda slanjača u Europi, zbog čega je savršena za opuštanje cijelog tijela, ali i uma.

NAJveličanstvenija šuma

NAJveća šuma hrasta
Foto: Romulić & Stojčić

Nakon što ste se opustili i odmorili mišiće od dosadašnjih aktivnosti, vrijeme je za laganu šetnju ili vožnju biciklom. U Vukovarsko – srijemskoj županiji, između Save i Dunava, na području rijeke Bosut i njenih pritoka Spačve, Berave, Biđa i Studve, prostire se najveći šumski kompleks hrasta lužnjaka - u Hrvatskoj od davnina poznat po nazivu Spačva. Spačvanska šuma predstavlja najveću cjelovitu šumu hrasta lužnjaka u Hrvatskoj, a prostire se na oko 40.000 hektara. Dom je i mnogih malih životinja koje možete sresti za vrijeme šetnje. Pretpostavljamo da nećete stići proći svih 40 000 ha u jednom posjetu, ali znamo da ćete se ovoj posebnoj šumi vraćati opet i opet.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije