Večernji list
  • Podijeliti
    Podijeli
    Facebook Twitter
  • Natrag na članak

Napravite sami domaći kefir, pomoći će vam kod ovih zdravstvenih tegoba

Domaći kefir radi se pomoću kefirnih zrnaca, korisnih bakterija i čestica mliječne masti. 
Domaći kefir radi se pomoću kefirnih zrnaca, korisnih bakterija i čestica mliječne masti. 
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru te nema istu nutricionističku vrijednost kao domaći. 
Industrijski kefir, onaj koji se prodaje u trgovini, radi se pomoću hmelja i kulture koje okusom odgovaraju kefiru te nema istu nutricionističku vrijednost kao domaći. 
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive Kefir? Razlozi su sljedeći – domaći kefir je osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji okus po ljetu nego po zimi. No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše zdravlje koja industrijski kefir nema, piše Kreni zdravo. 
Zašto se industrijski kefir ne radi pomoću gljive Kefir? Razlozi su sljedeći – domaći kefir je osjetljiv na okolinu, npr. ima malo drugačiji okus po ljetu nego po zimi. No, domaći kefir ima mnoga svojstva koja pozitivno utječu na naše zdravlje koja industrijski kefir nema, piše Kreni zdravo. 
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Domaći kefir blagotvorno djeluje na regulaciju krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti, snižava kolesterol, jača imunitet, odličan je izbor za pomoć i ublažavanje tegoba kod kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora, kod oboljenja jetre i bubrega, kod unutarnjih i vanjskih čireva i djeluje kao prirodan antibiotik. 
Domaći kefir blagotvorno djeluje na regulaciju krvnog tlaka, kardiovaskularnih bolesti, snižava kolesterol, jača imunitet, odličan je izbor za pomoć i ublažavanje tegoba kod kod upale želuca, crijeva, proljeva i zatvora, kod oboljenja jetre i bubrega, kod unutarnjih i vanjskih čireva i djeluje kao prirodan antibiotik. 
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS
Ako ste od nekoga dobili kefirna zrnca, stavite ih u staklenu teglicu ili plastičnu zdjelu i dodajte 1/2 litre mlijeka i jušnu žlicu kefirnih zrnaca. Poklopite i ostavite 1 do 3 dana na sobnoj temperaturi, ovisno kakav okus kefira želite. Fermentacija će se brže odvijati ako imate više zrnaca ili za vrijeme toplijeg vremena, odnosno, više sobne temperature.
Ako ste od nekoga dobili kefirna zrnca, stavite ih u staklenu teglicu ili plastičnu zdjelu i dodajte 1/2 litre mlijeka i jušnu žlicu kefirnih zrnaca. Poklopite i ostavite 1 do 3 dana na sobnoj temperaturi, ovisno kakav okus kefira želite. Fermentacija će se brže odvijati ako imate više zrnaca ili za vrijeme toplijeg vremena, odnosno, više sobne temperature.
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Zrnca zatim odvojite i stavite u novu posudu, dodajte mlijeko i pričekajte da se napravi nova količina. Gotovi kefir čuvajte u staklenci u hladnjaku do tri dana.
Zrnca zatim odvojite i stavite u novu posudu, dodajte mlijeko i pričekajte da se napravi nova količina. Gotovi kefir čuvajte u staklenci u hladnjaku do tri dana.
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
Foto: Getty Images
Share
Podijeli
Facebook Twitter
OGLAS

Ne propustite

Video sadržaj
ZADRŽAN NA LIJEČENJU

Stravično mučenje psa kod Čakovca: Dvojica počinitelja pokušala mu prerezati vrat

erogene zone

Dodiri koji izluđuju žene: Saznajte gdje zapravo žele da ih dirate!

Split: Gonzalo Garcia održao konferenciju za medije uoči derbija protiv Dinama
Video sadržaj
BOLNICA NA POLJUDU

Težak udarac za Hajduk: Bijeli ostali bez jednog od ključnih igrača do kraja godine

Zagreb: Konferencija za medije Real Betis uoči sutrašnje utakmice
Video sadržaj
UOČI UTAKMICE

Španjolci bizarno najavili dvoboj protiv Dinama: Pogledajte što su rekli na press konferenciji

1/