Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Moda & ljepota

Namještaj od odbačenih guma, trapera, najlonki, plastičnih boca...

U širenju ekološke svijesti posebnu ulogu ima dizajn koji odbačenim stvarima udahnjuje novi život. Tako nastaju neobične kreacije za uređenje doma
29. kolovoza 2011. u 10:09 1 komentara 1203 prikaza
recycle (1)
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/16

U proizvodnji pokućstva sve je važniji takozvani ekopotencijal - poželjni su što prirodniji materijali i(li) oni koji se mogu reciklirati. Upravo je reciklaža vrhunski izazov za dizajnere! Kako iz otpada stvoriti (dugoročno) koristan namještaj koji, ako je ikako moguće, mora imati i toliko traženu visoku estetiku? Njemačkom dizajneru Tobiasu Juretzeku za to je bila dovoljna - stara odjeća od trapera. Namočio ju je u prozirnu smolu i “prešanjem” oblikovao stolice Rememberme!

Hrvatska dizajnerica Svjetlana Despot stvorila je stolicu Hula Hula odjevenu u pletivo od “najlonki” koje bi tvornica inače odbacila zbog slabe kvalitete. U hrvatskom ekodizajnu dojmljiva je i Maja Mesić s tepihom od reciklirane gume Coil te Ljiljana Kolundžić s podmetačima Hotflat Tray izrađenim od recikliranih staklenih boca.

One World Interiors izrađuje namještaj od ostataka starih drvenih kuća, a Electrolux je izradio usisavače obložene plastičnim otpadom iz mora. Regenesijev luster o-Re-gami pokazuje da se odlično može reciklirati i koža, a brojni su primjeri kako pokućstvo nastaje od kartona i papira.

U priči o papiru posebno mjesto zaslužuje Cabagge Chair, stolica koju je Nendo stvorio od papira što se koristi u proizvodnji plisiranih tkanina, a potom završava u otpadu. Cabbage Chair nastaje tako da se rola papira “guli” sloj po sloj u udobnu sjedalicu!

U idejama za sjedalice iskazali su se i drugi majstori produkt dizajna: Marcel Wanders osmislio je The Sparkling Chair, stolicu dobivenu tehnikom reciklaže plastičnih boca.

Tokujin Yoshioka svoj je naslonjač Memory izradio od podatne mješavine pamuka i recikliranog aluminija, tako da se naslonjač može “modelirati” po želji i savršeno prilagoditi obliku tijela.

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • Avatar Relaksacijaa
    Relaksacijaa:

    Svašta Moja ekološka svijest,je Odbacio sam stare gume iz svog dvorišta u obližnju šumu Maximir Moj vrt Čist,a tko želi neka si uzme stare gume i napravi smrdljivi namještaj