Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Najviše je putnika u Hrvatsku u siječnju došlo iz Njemačke

Uobičajeno, najviše putnika bilo je na zagrebačkoj zračnoj luci, 189,1 tisuća, što je blagi pad od 0,8 posto u odnosu na siječanj 2018., dok je splitska zračna luka sa puno manje putnika ili gotovo 35 tisuća u plusu od 8,4 posto.
18. ožujka 2019. u 07:42 2 komentara 548 prikaza
Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatske zračne luke u siječnju ove godine zabilježile su ukupno 257,2 tisuće putnika, što je 2,1 posto više nego u siječnju 2018., dok je broj operacija zrakoplova u tim lukama povećan za gotovo 4 posto, na otprilike 4.700 operacija, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Boeing 737 Max Etiopska tragedija Boeing 737-8 MAX svakodnevno se mogao vidjeti u Zagrebu, sada mu je zabranjeno letenje i u Hrvatskoj

Za razliku od porasta broja putnika, u zračnim lukama je u siječnju ove godine zabilježen pad prometa tereta, od 13,4 posto, sa 712 tona tereta.

Svi ti podaci odnose se na osam zračnih luka od ukupno devet koliko ih je u Hrvatskoj, jer na Braču u siječnju na zračnoj luci nije bilo prometa.

Uobičajeno, najviše putnika bilo je na zagrebačkoj zračnoj luci, 189,1 tisuća, što je blagi pad od 0,8 posto u odnosu na siječanj 2018., dok je splitska zračna luka sa puno manje putnika ili gotovo 35 tisuća u plusu od 8,4 posto.

Još veći porast broja putnika od 18,6 posto, sa njih 26,3 tisuće, imala je zračna luka Dubrovnik, dok su najveće poraste od 42,6 posto i od 37,1 posto zabilježile zračne luke Rijeka i Zadar, ali na malim 'bazama' sa tek nešto malo više od po 1.800 putnika.

U osječkoj zračnoj luci je putnika bilo više, oko 2.600, ali je to 19,2 posto manje nego u siječnju 2018., a najveći pad od 36 posto imala je zračna luka Pula sa 898 putnika, dok je na Mali Lošinj sletjelo ili poletjelo tri putnika, što je isto kao u lanjskom siječnju.

Zrakoplov NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ Zrakoplov se morao vratiti nakon što je putnik zaboravio svoje dijete u čekaonici

Prema zemljama dolaska, najviše je putnika zrakoplovima u Hrvatsku u siječnju stiglo iz Njemačke, nešto malo više od 75 tisuća ili 6,2 posto više, a slijede putnici iz Francuske kojih je bilo oko 12,5 tisuća ili 13 posto manje.

Putnici su u hrvatske zračne luke dolazili još iz Nizozemske, Turske, Katara, UK, Austrije, Švicarske, Španjolske i Belgije, pri čemu su iznimno velik porast u siječnju ove godine od čak 323,4 posto luke zabilježile sa oko 6.500 putnika iz Španjolske. Više ih je došlo nego u lanjskom siječnju još iz Belgije, Švicarske, UK i Turske, a manje iz Nizozemske i Austrije.

Pogledajte i video Putnica uzbačena iz aviona- Pljuvala, vikala i vrijeđala putnike

Split: Slavlje na Poljudu nakon što je Hrvatska pobjedila Mađarsku s velikih 3:0
MEDIJI UOČI UTAKMICE
Englezi slave što u Hrvatskoj više nema jednog čovjeka
RBA
Bliska budućnost
Igor Car o digitalizaciji banaka: Ako uz mobitel možeš doći do informacija, zašto ne bi i do novca?
  • weAreCro:

    Oni kojima se nije dalo dolaziti doma oko bozica i nove godine dok su guzve pa su dosli u prvom mjesecu kad su karte najjeftinije.

  • zip123:

    Nasi ljudi dolazili u posjet onima koje su ostavili jer su otisli zbog blagostanja u kojem zivimo.