Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Putovanja

Najveća planinarska avantura HIGHLANDER Velebit odvela sudionike s planine na more

300 sudionika uživalo u jedinstvu s prirodom i okusilo gorštački način života
24. rujna 2020. u 11:53 352 prikaza
Najveća planinarska avantura HIGHLANDER Velebit odvela sudionike s planine na more
Foto: Bogdan Kosanović
Pogledajte galeriju 1/10

Završila je četvrta po redu avantura života zvana HIGHLANDER Velebit na kojoj je bilo više od 300 hrabrih ljubitelja prirode i planinara. Planinarska avantura ove je godine započela 12. rujna u srcu predivnog Velebita, a završila 17. rujna na obali u Starigradu - Paklenici. Tako su sudionici u 6 dana, prešavši 108 zahtjevnih kilometara kroz dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu, došli s planine ravno do obale najljepšeg Jadranskog mora. Uz HIGHLANDER Velebit, ove se godine po prvi puta održao i HIGHLANDER55 najnoviji dodatak HIGHLANDER planinarskoj seriji događaja.

Zahvaljujući HIGHLANDER55 sudionici su na vrlo jednostavan način krenuli u najsurovije i najkrševitije dijelove Sjevernog Velebita, ali i prema najljepšem pogledu na Jadransko more zbog kojeg su se svi zaustavljali i divili neporecivoj čaroliji prirode. HIGHLANDER55 pokazao se kao savršena vikend avantura za sve koji su novi u planinarenju i sve one koji su željeli pobjeći od svakodnevnih problema i rutine te okušati gorštački način života na 3 dana.

Najveća planinarska avantura HIGHLANDER Velebit odvela sudionike s planine na more | Autor : Bogdan Kosanović Foto: Bogdan Kosanović

HIGHLANDER Velebit pokazao se kao pravi izazov za neke sudionike koji su svoju avanturu života ipak skratili na Baškim Oštarijama, ali većina je nastavila hrabro u Ramino Korito u kojem su se rušile granice izdržljivosti i razbijale barijere postavljene u umovima sudionika. I 250 njih je uspjelo upravo to – pomaknuti granice izdržljivosti, sjediniti se s prirodom, osjetiti gorštački način života i postati HIGHLANDEROM!

Sav napor prolaska kroz Ramino Korito itekako je vrijedio čim su sudionici došli do treće kontrolne točke koja je bila smještena na Panosu. Uživajući u druženju s ostalima, opuštajući se uz vatru i gledajući nezaboravni zalazak sunca s Panosa sva bol je nestala i više ništa nije bilo teško, a HIGHLANDER selo disalo je kao jedno. Svi ti mali trenutci posebne HIGHLANDER atmosfere i stanja uma davali su im snage krenuti u nove avanture idućega dana, a tako je bilo i na Velikom Rujnu koje ih je počastilo prizorom koji se sanja – najzvjezdanije nebo kao podsjetnik koliko smo mali, a priroda moćna i velika.

Najveća planinarska avantura HIGHLANDER Velebit odvela sudionike s planine na more | Autor : Bogdan Kosanović Foto: Bogdan Kosanović

Prvi HIGHLANDER koji je stigao na cilj ove godine je 17-ogodišnji Lucijan Hrvaćanin koji je dokazao kako se svih 108 kilometara HIGHLANDER rute može uspješno proći uz dobru pripremu i, naravno, ne pretrpavajući ranac. Njegov prolazak kroz cilj izazvao je mnoštvo emocija, ponosa i divljenja, a njegovi roditelji koji su i sami HIGHLANDERI ove su godine pomogli u organizaciji događaja.

Žudnja za planinom i potreba za prirodom problemi su modernog svijeta koji je surov i sebičan, a HIGHLANDER briše sve granice među ljudima i stvara zajednicu u kojoj si svi pomažu te ponovno sjedinjava čovjeka i prirodu. Iako je avantura života završila, registracije za HIGHLANDER Velebit i HIGHLANDER55, koji će se održati od 25. do 30. rujna 2021. godine, otvorene su, a svi željni prave planinarske avanture mogu se prijaviti ovdje.

Najveća planinarska avantura HIGHLANDER Velebit odvela sudionike s planine na more | Autor : Predrag Vučković Foto: Predrag Vučković

ISTRAŽIVANJE
Zagreb nakon Bandića: Tomašević uvjerljivo vodi, ali jedno ime je pravo iznenađenje
Ranoranilac ili noćna ptica?
Noćna sova - Kako večernji tip ljudi preživljava u jutarnjem svijetu?