Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Najveća istarska proizvodna kompanija Agrolaguna proslavila je šezdeset godina poslovanja

Agrolaguna
Foto: Agrolaguna
1/10
21.12.2023.
u 07:45

Agrolaguna je najutjecajnija proizvodna kompanija u Istri fokusirana na proizvodnju autohtonih istarskih proizvoda – vina, maslinovih ulja i sireva pod brendovima Vina Laguna, Festigia, Ol Istria i Istarski Sir Špin. Agrolaguna obrađuje 630 hektara vinograda, 230 hektara maslinika koji broje 68.000 stabala maslina te ima siranu s vlastitim stadom ovaca, a kada proizvodnju pretoče u brojke onda to zvuči ovako – godišnje se u prosjeku proizvede 4,5 milijuna litara vina, 150 tona ekstra djevičanskog maslinovog ulja i 350 tona tvrdog sira i skute.

Foto: Agrolaguna

Početak seže u davnu 1963. godinu ujedinjenjem poljoprivrednih zadruga s područja općine Poreč u Poljoprivredni kombinat. Tijekom godina poslovanja kompanija se bavila mnogim segmentima poljoprivredne proizvodnje i prerade te je bila jedan od najvažnijih čimbenika poljoprivredne scene Istre. Pojedine djelatnosti poput kooperacije voća i povrća, pekarstva, mlina i silosa više nisu dio Agrolagunine proizvodnje, ali su predstavljale bitne korake u izgradnji kompanije kakva je danas. Najveći rast kompanija ostvarila je u posljednjih 20 godina te je u investicijske projekte uloženo više od 30 milijuna eura. Agrolaguna je od 2019. godine članica Fortenova grupe. Posljednjih godina usmjerenost je na održivom poslovanju, zaštiti izvornosti i uvođenju novih tehnologija što osigurava kontinuirani rast kvalitete proizvoda. U tekućoj godini otvorena je moderna multifunkcionalna kušaona i trgovina Festigia u Poreču, uloženo je u modernizaciju primarne prerade grožđa te je završen projekt navodnjavanja maslinika Ol Istria. Kroz te investicije iščitava se i podrška Fortenova grupe strategiji razvoja lokalne kompanije visoke globalne vidljivosti. 

Foto: Agrolaguna

Nerina Zec, predsjednica uprave Agrolagune osvrnula se na vezu koju Agrolaguna dijeli s Istrom te je izjavila: „Veza koju dijelimo s našom zemljom, s Istrom, duboka je i neizbrisiva. Ona je temelj poštovanja koje imamo prema prirodnim resursima i tradicionalnoj recepturi, koje ujedno oblikuju našu posvećenost kvaliteti konačnog proizvoda. Ponosni smo na preko 60 odličja koje su naši proizvodi osvojili na brojnim međunarodnim natjecanjima, potvrđujući našu posvećenost kvaliteti i autentičnosti. Naš cilj je promicati autentičnu Istru, njezinu tradiciju i biti u korak s razvojem turizma te eno gastro scene u Hrvatskoj.“ 

Foto: Agrolaguna

Za kraj godine: Agrolaguna ponovno na vrhu europske vinske scene s tri zlatne medalje iz Italije

Agrolagunina tradicija proizvodnje vrhunskih vina, na kraju ove godine dobila je još jednu potvrdu na međunarodnoj sceni jer su se, među vinoljupcima prepoznatljiva vrhunska vina Festigia te odabrana linija Vina Laguna - Castello Festigia 2021, Riserva LV 2015 i Vina Laguna Terra Rossa 2022 – iz Italije, s prestižnog natjecanja „Emozioni dal Mondo: Merlot i Cabernet Insieme“ vratila sa zlatnim medaljama. 

Foto: Agrolaguna

„Veliko je priznanje biti prepoznat i visoko pozicioniran na ovom natjecanju koje je pod pokroviteljstvom ugledne međunarodne organizacije OIV – International Organisation of Vine and Wine“ – kaže Josip Barišić, direktor proizvodnje i vinarstva u Agrolaguni koji s ponosom dodaje: „Ove je godine Agrolaguna osvojila čak 15 zlatnih medalja na raznim svjetskim natjecanjima, što je izvanredan uspjeh. Osim toga, ovakva priznanja na kraju izazovne berbe, obilježene ekstremnim vremenskim uvjetima, imaju posebno značenje. Iako smo se suočili s brojnim preprekama, posebno s obilnim padalinama na početku berbe, ipak do punog izražaja dolazi predanost našeg tima i, posebno,  naša predanost kvaliteti. Brzom berbom bijelih sorti uspjeli smo očuvati njihovu aromatiku i spriječiti veće štete, a završetak berbe 13. listopada, s crnim sortama bio je kruna našeg truda. Vina berbe 2023. odražavaju sve nijanse godine koja je bila vlažnija i hladnija od prosjeka, ali su i dalje aromatična, svježa, srednje strukture i s nešto nižom razinom alkohola".

Foto: Agrolaguna

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije