Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životna uloga

Najteža životna uloga: Kojoj roditeljskoj kategoriji pripadate?

'04.06.2010., Jadran film, Zagreb -  Finale RTL showa Hrvatska trazi zvijezdu.Kim Verson sa roditeljima Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
'Dalibor Urukalovic/PIXSELL'
10.12.2012.
u 10:46

Jeste li tolerantni i slobodoumni roditelji ili vizionari koji djecu uče kako se "progurati" u životu?

Vlastiti sustav vrijednosti koji vam je usađen i i iskustvo koje ste stekli do trenutka rođenja djeteta uvelike će utjecati da vaši stavovi o roditeljstvu budu jedinstveni, pokazala je nova studija Instituta za kulturu sa sveučilišta u Virginiji. Opsežno istraživanje rezultiralo je zaključkom o četiri kategorije roditelja,  no svaki roditeljski par ima dvije strane koje su ponekad suprotstavljene, stoga evo i objašnjenja zašto se današnji roditelji sve više svađaju oko pristupa odgoju djece. 

Vjernici

Središte je ove metode odgoja religija koju roditelji stavljaju u središte obiteljskog života, ne samo kad se radi o djeci. U odgoju su odmjereni, djeca imaju dnevne obaveze i kućanske poslove, a u slučaju problema roditelj će se vjerojatno prije obratiti svećeniku nego, primjerice, psihologu. Moralni odgoj i razlikovanje dobra i zla najvrednije su poruke koje ovi roditelji prenose na djecu. Međutim, svaka medalja ima i naličje pa se ovi roditelj ponekad služe zastrašivanjem ili negativnostima poput priča o tome gdje će završiti kad ih jednog dana više ne bude ako se ne pridržavaju pravila i načela moralnog odgoja.

Tolerantni roditelji

Sloboda je za ovu vrstu roditelja najvažnija, a u tom će duhu odgajati i svoje dijete. Roditelji uglavnom razmišljaju o dobrobiti većine umjesto o osobnoj sreći, ali djecu najprije uče o da uz slobodu dolazi i odgovornost, odnosno preuzimanje odgovornosti za donesene odluke te ih na to pripremaju cijeli život sve dok se ne osamostale. Češće imaju manje članova obitelji, ne libe se koristiti tehnologiju, obrazovaniji su, a za savjete će se obratiti stručnjacima. 

Realisti

Njima je preživljavanje na prvom mjestu, a djecu će učiti svim mogućim trikovima koje znaju ne bi li čvrsto stala na svoje noge i bila uspješna u životu. Ovaj tip roditelja stalno se brine jer im nikada nije dovoljno dobar trenutak za donošenje djeteta na svijet te ne vide svijetlu budućnost. Pojačana briga i anksioznost mogu prijeći i na dijete, a oni u toj svojoj brizi često previše ulaze u privatnu sferu djeteta i zabadaju nos i tamo gdje ne bi trebali. Djeca zato osjećaju da nemaju privatnosti. Ne guraju djecu nužno da svoj uspjeh postignu kroz školu. Ovaj tip roditelja ima niže formalno obrazovanje, a često imaju samo jedno dijete.

Vizionari

Visoka očekivanja i puno ulaganja u djecu nešto je čime se bave zanesenjaci iz ove kategorije. Iako to potencijalno nije loše, djeci žele pružiti sve ono što oni sami nisu imali pa ih mogu razmaziti ako u tome pretjeraju. No ono što ovi roditelji "daju" djeci jest optimističan pogled na svijet jer se uvijek nadaju da će djeci u budućnosti biti bolje i napravit će sve da se to i ostvari. Dijete običavaju pohvaljivati i motivirati za uspjeh i sve što dobro napravi, ali isto tako mogu ih u drugom trenu kazniti ili pokuditi, a sve kako bi naučili lekciju, piše Huffingtonpost.

Komentara 1

KR
kresimirn
11:43 10.12.2012.

Uloga: Prevaranti To su ljudi koji svojoj djeci prenose nauku kako prezivjeti u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije